Tor 23 maj / År 42 / Nr 1 2024

RP Frukt fortsatt expansiva

Närodlat med fokus på högsta kvalitet. Det var med den värdegrunden som RP Frukt en gång startade sin verksamhet i Hässleholm, och det är så VD Magnus Larsson driver familjeföretaget vidare. Sortimentet har utvecklats sedan RP Frukt grundades på 1950-talet, idag erbjuds i stort sett allt från svenska tomater till alger från Medelhavet, men känslan för vad som utgör bra kvalitet är densamma.

Magnus Larsson har vuxit upp med ett rikt kunskapsarv inom livsmedelsproduktion och försäljning. Föräldrarna Marita och Hans-Erik Larsson drev ett jordbruk utanför Hässleholm och sålde potatis i gårdsbutiken. Verksamheten växte successivt, i och med att man började sälja till kommuner utökades sortimentet med frukt och grönt.
Det var så det började för RP Frukt, som idag ägs av Grönsakshallen i Sorunda som är Sveriges största leverantör av frukt och grönt till restauranger landet över. RP Frukts handelshus finns fortfarande i Röinge, där familjens jordbruk en gång bedrevs.

Orubblig syn på hög kvalitet
Utvecklingen har i rasande fart för RP Frukt på senare år. Verksamheten är helt och hållet kundstyrd, det är kundernas krav och önskemål som avgör vilka produkter som köps in. Gemensamt för alla produktkategorier är en orubblig syn på hög kvalitet där man i mesta möjliga mån satsar på närodlat. Magnus Larsson poängterar att det var så det en gång började – och det är så han ämnar fortsätta driva verksamheten.
– Vi är inne i en mycket expansiv fas nu med över 100 anställda och flera dotterbolag. Trots att vi blivit så pass stora har vi en fortsatt hög tillgänglighet med kundnära kontakter. Vi tar exempelvis emot beställningar till långt in på natten och levererar dagen därpå, från tidigt på morgonen innan solen hunnit gå upp.

Allt för köket
Eftersom det är kundernas önskemål som styr säljer RP Frukt idag mycket mer än enbart frukt och grönt. I sortimentet finns i stort sett allt som behövs i köket, förutom kött och fisk. Mejerivaror, konserver, drycker, djupfryst och oljor är exempel på de senaste årens tillskott i RP Frukts expansiva sortiment.
Kvalitet, sortiment och kunskap är ledorden. Magnus Larsson lyfter specifikt personalens kunskap och odlarnas engagemang.
– Utan duktiga odlare och en mycket målmedveten och kunnig personal skulle vi knappast ha nått så här långt. En del av vår affärsidé bygger på att vara nära, nära både kunderna och våra leverantörer. Vår ambition är därför att erbjuda så mycket svenska och närproducerade produkter som möjligt.

Nytänkande med ”Smakriket”
RP Frukt har dragit igång ett eget koncept kallat ”Smakriket”, med tävlingar för både restauranger och skolkök. Varje år utses en vinnare i tre kategorier (Årets restaurang, Årets skolkök respektive Årets företagsrestaurang) under den populära matmässan ”Älska mat” i Malmö. Vinnarna belönas med fina priser samt en generös summa som är tänkt som investeringskapital i vidare utveckling av restaurangverksamheten.
Under tävlingen bedöms mat, dryckesval, dukning, service och helhetsupplevelse. Syftet är att motivera till ökat engagemang för god mat och nya smakupplevelser.
– Jag tror att tävlingen är ett välkommet tillskott inom hela restaurangbranschen och den markerar också RP Frukts engagemang som väletablerad och samtidigt nytänkande aktör i en mycket hårt konkurrensutsatt bransch, säger Magnus Larsson med eftertryck.