Ons 29 maj / År 42 / Nr 1 2024

Rydbergs laddar för lång grillsäsong

Grillsäsong och Rydbergs är sedan länge en klassisk svensk kombination. Det välkända varumärket har varit svenskarna trogna genom generationer. I en tid då konsumtionsvanorna förändras med kort varsel har Rydbergs lyckats förena nytänkande med djupa traditioner.

Rydbergs är synonymt med majonnäsbaserade sallader, majonnäser, våta såser och dressingar samt pastejer. Foodmark Sweden AB, som idag är Sveriges största producent av dylika produkter, äger varumärket och har utvecklat sin affärsidé kring framtagning av kylda, färdiga färskvaror av hög kvalitet. Produkterna säljs till såväl konsumenter som storkök, restauranger och så vidare, vilka uppskattar Rydbergs koncept kring smakrika kvalitetsprodukter tillverkade av lokala råvaror. Peter Sandgren, VD för Foodmark Sweden AB, har svaren på varför Rydbergs varit svenskarnas favorit sedan varumärket grundades 1937.
– Traditioner och vår ambition att alltid stå för produkter av hög kvalitet. I grund och botten handlar det om bra färskvaror. Det är skillnad på färskvaror här i Norden och i till exempel övriga Europa, och det har vi alltid varit noga med att anamma i vår produktion, säger Peter Sandgren.

Egna kontraktsodlingar
Han berättar att man ständigt håller ett öra mot marken för att kunna läsa av trender och vad konsumenterna efterfrågar. Man besöker mässor och tar till sig nya influenser som man sedan införlivar i Rydbergs redan starka koncept. I Klinteby på Gotland ligger fabriken där man producerar potatis- och rödbetssallad samt konserver, och alldeles intill finns egna kontraktsodlingar. Man för en ständig dialog med lantbrukarna och genomför kontinuerliga tester för att säkerställa grödornas höga kvalitet.
– Det är förstås en stor fördel för oss att odlingar och produktionsanläggning mer eller mindre ligger på var sin sida av vägen. Det blir minimal miljöbelastning samtidigt som det förstås också är kostnadseffektivt, påpekar Peter Sandgren.
Just miljöaspekten är något han gärna framhåller. Allt rent spillvatten tas tillvara med vilket man kan bevattna fälten på nytt.
– Man kan säga att vi jobbar med ett slutet kretslopp, vilket förstås är mycket effektivt och rationellt. För oss är miljöarbetet en ständigt pågående process, även när det gäller återvinning och dylikt. Det handlar om att ta ansvar från råvara till färdig produkt, och det är ju även fördelaktigt ur resurs- och kostnadssynpunkt, understryker han.

Kylda såser
Rydbergs uttalade ambition är att inspirera till enkla och goda matupplevelser. Peter Sandgren konstaterar att kylda, färdiga produkter efterfrågas allt mer, medan frysta varor och pulverbaserade produkter får stå tillbaka. Kylda såser är ett exempel på produkter som formligen exploderat under senare tid.
– Det kan bero på att människor har mindre tid. Då tilltalas man förstås av färdiga produkter som inte behöver tillagas, säger Peter Sandgren som menar att det dock är ovanligt att livsmedelsproducenter lanserar produkter som blir så kallade kioskvältare.
– I regel handlar det om de små stegens principer och att arbeta långsiktigt. Vi försöker ligga rätt i konsumtionstrenderna och har en vision om att bli Sveriges främsta livsmedelsföretag avseende tillväxt och lönsamhet, säger han.
Peter berättar att man tog fram en ny, ambitiös tillväxtplan för ungefär två år sedan, vilken bland annat har bidragit till att Rydbergs idag innehar en dominerande ställning vad gäller sallader och har avancerat från tredje till första plats avseende kalla såser.
– Vi nöjer oss dock inte med det, utan satsar vidare framåt med innovation och produktutveckling. Vi går en spännande tid till mötes, säger Peter Sandgren som till sist har en önskan som han nog delar med de flesta av oss.
– En bra sommar! Jag älskar att grilla och vi har laddat upp med nya spännande smaker för en lång och härlig grillsäsong.