Lör 2 mar / År 42 / Nr 5 2023

Säkrare och effektivare vattenbilning med Aquajet Systems

Det svenska ingenjörsföretaget Aquajet Systems AB är världsledande inom robotiserad vattenbilning. Företaget står redan för 30 års utveckling på området, och har för avsikt att leda utvecklingen under minst lika många år till.

Aquajet Systems erbjuder banbrytande teknik som möjliggör en säker, högeffektiv och helautomatiserad vattenbilningsprocess.
– Genom att använda vattenbilning, som långt förenklat utgör ett kontrollerat avverkningssystem baserat på högkoncentrerat vattentryck, kan befintlig armering skonas samtidigt som slitna och trasiga delar av betongen avlägsnas. Med vattenbilning tas även rost bort från själva armeringen, förklarar Roger Simonsson, vd Aquajet Systems.
– Själva tanken med vattenbilning är alltså att bevara så mycket som möjligt då man reparerar och förbättrar befintliga konstruktioner, tillägger han.

Lagstadgade krav på ingång
Vattenbilning är ett vanligt sätt att behandla och avlägsna gammal skadad betong i allt från kulturbyggnader med restriktioner kring vad som får rivas, till broar, kajer och kraftverk. Ofta är det lite mer besvärliga miljöer det handlar om, och då lämpar sig vattenbildning utmärkt.
Handhållen vattenbilning innebär emellertid stora risker för den som utför jobbet. Det höga trycket kräver konstant övervakning och kontroll. Vid eventuella avvikelser är det inte bara konstruktionen som äventyras – även människors liv. Att istället använda robotiserade system, som är programmerbara och självgående genom hela processen, är det ideala för i stort sett alla typer av uppdrag. Speciellt där god arbetsmiljö prioriteras.
– Inom en snar framtid kommer vi att få se fler lagstadgade krav kring vattenbilning, och då är vår typ av system den enda lösningen. Det finns en del andra aktörer på marknaden men ingen med en lika förfinad, effektiv och säker teknik som den vi erbjuder, konstaterar Roger Simonsson.
Aquajet Systems har utvecklat flera olika automatiserade system för vattenbilning. Med fokus på säkerhet, precision och effektivitet kan de olika systemen tillämpas inom nästan alla områden.

30-årsjubileum med flera nyheter
Intresset för automatiserade lösningar inom vattenbilning ökar. Ett mer omfattande säkerhetstänk är en pådrivande faktor, men allt fler aktörer inser också vilka besparingsfördelar som finns med högeffektiva, helautomatiserade system. Ingen handhållen lösning kan tävla med en robotiserad i fråga om precision och produktivitet.
Aquajet Systems fyller 30 år i år och firar det med flera nya lanseringar av helt revolutionerande produkter. Roger Simonsson ser fram emot marknadens mottagande av de nya systemen, varav ingen tidigare har skådat dess motsvarighet någonstans i världen. Det skvallrar om den starka innovationskraft som finns i det småländska företaget som har världen som marknad.