Tor 25 jul / År 42 / Nr 3 2024

Samla krafter på Ölands folkhögskola

Ett stenkast från havet och Stora Alvaret ligger en av Sveriges kanske mest kreativa skolor. I alla fall om man frågar deltagare och lärare på skolan. På Ölands folkhögskola tillåts fantasin att flöda fritt, nya idéer uppmuntras i en spännande studiemiljö där alla får ta plats och synas. Den kreativa aspekten förstärks genom att skolan dessutom har en särpräglad konstprofil.

På Ölands folkhögskola talar man ofta om en andra chans i studielivet. Genom den allmänna kursen kan deltagare som tidigare inte fått en komplett gymnasieutbildning tillgodogöra sig förberedande kunskaper och färdigheter för att kunna ta nästa steg i livet. Det är verkligen guld värt, enligt rektor Åke Holm:
– Vi erbjuder deltagarna en möjlighet att ta kontroll över sin framtid. Hos oss får de en möjlighet att skapa en bra grund för vidare studier och för sitt framtida yrkesliv. Det är ingen nyhet att kunskap skapar bättre förutsättningar för livet i övrigt, och det är det vi vill rusta våra deltagare med oavsett vilken kurs de väljer.

Krafter för nya tag
Folkhögskolan kan ses som en nödvändig mellanlandning där man kan tanka krafter för att kunna ta nya tag. Så har det mer eller mindre varit sedan starten 1906, då Ölands folkhögskola grundades.
– De flesta lämnar skolan med betydligt bättre självförtroende och väl rustade för nästa utmaning, intygar Åke Holm. Vi gör det tydligt redan från början att vi tror på våra kursdeltagare och deras kapacitet. Vårt arbete går ut på att stötta deltagarna så att de kan hitta kraft för att lyckas med studierna.
Under hösten startar en helt ny kurs som kort och gott kallas Praktisk. Till skillnad från de konstnärliga kurserna så kommer huvudfokus inte att hamna på att skapa för att uttrycka något, utan snarare om att skapa något som fyller en praktisk funktion. I det skapas också möjligheter för deltagarna att stärka sin självkänsla.

Viktig del av regionens kultur
Flera av lärarna på Ölands folkhögskola är kända författare och konstnärer. Kanske är det så att de dras till den kreativa miljön intill Stora Alvaret, en plats som förtrollat människor i alla tider.
– Skolan är utan tvekan en viktig pusselbit i regionens rika kulturliv, menar Åke, som samtidigt tycker att man kan bli bättre på att synas och samverka utanför regionen.
– Att folkhögskolan medverkar på Ölands Skördefest är en strategiskt bra satsning för att knyta nya kontakter inom och utanför regionen. Framöver vill jag arbeta mer för att bredda skolans kontaktnät och skapa ännu större möjligheter för samverkan över regionens gränser, avslutar Åke Holm med.