Sön 10 dec / År 41 / Nr 5 2023

Sammansvetsat team i FMV:s målrobotverkstad

Kalle Lundgren och Henrik Brandt är relativt nya i sina roller på FMV:s målrobotverkstad i Vidsel. Trots en stor åldersskillnad så är teamet sammansvetsat och man lär sig mycket av varandra. Henriks långa erfarenhet i kombination med Kalles nyfikenhet för ny teknik är ett framgångsrecept.

Kalle är uppvuxen i samhället Vidsel, bara ett par mil från provplatsen, och har efter en lärlingstjänst gått vidare till fast tjänst som flygtekniker på FMV. Henrik har i sin tur många års erfarenhet av att serva och reparera betydligt större flygande farkoster, senast som flygtekniker i Norwegians organisation.
– Jag valde att sadla om och satsa på ett jobb som passar min familjesituation, men som samtidigt är i teknikens framkant. Här på FMV:s verkstad får jag arbeta med den absolut senaste tekniken, och jag har dessutom förmånen med fasta arbetstider och ett generöst semesterpaket, säger Henrik, som bor i närheten av basen med sin familj.
För Kalle är arbetet lite av en dröm som går i uppfyllelse.
– Jag visste att jag ville jobba med flygteknik på något sätt, och jag drömde om att få en tjänst på provplatsen i Vidsel. Jag trodde dock inte att det skulle bli min första tjänst – det blev möjligt tack vare den nya lärlingstjänsten som finns inom FMV nu, upplyser han.

Servar målrobotar
Vid provplatsen i Vidsel testas allt från stridsflygplan till luft-, land- och sjöburna robotar samt obemannade UAV-system. Henrik och Kalle fokuserar på att reparera och serva de fjärrstyrda målrobotar som man använder både vid industriell testskjutning och militära övningar.
Det är i huvudsak två olika målrobotar som används, en större som kallas BQM 167, och en mindre som går under namnet MQM 178. Den större är en betydande investering som man i Sverige helst inte vill skjuta sönder på löpande band, vilket annars är vanligt i USA till exempel. Oavsett vilken robot man använder så måste den riggas, testas och servas. Allt detta sköter Kalle och Henrik.
– Just nu håller vi på att packa ner utrustning för en övning på annan ort. Det hör inte till vanligheterna, men vi ska flytta ganska mycket materiel och sätta upp en provisorisk provplats för tester på ett annat ställe vilket ställer helt nya krav på oss. Det är en utmaning som vi ser fram emot att lösa, säger Kalle.