Fre 14 jun / År 42 / Nr 1 2024

Sanna Kallur ger inspiration från Dalarna

Friidrottaren Sanna Kallur vet vad det innebär att sträva efter att leverera över förväntningarna. Hon har stått på prispallen otaliga gånger under svenska, europeiska och världsomfattande mästerskap, håller fortfarande världsrekordet på 60 meters häcklöpning och är inte minst en av Sveriges mest folkkära idrottare.

Efter att ha varit borta från banan under en tid satsade Sanna på en comeback i samband med Rio 2016. Även om det inte blev någon prisutdelning för Sanna den här gången så känner hon att hon uppfyllt några av sina egna mål genom att återigen få uppleva atmosfären på en av världens största idrottstävlingar. Speciellt med tanke på att hon efter en tid av skador och återhämtning fortfarande platsar bland eliten.
För Sanna handlar det dock inte om kändisskap eller att synas i rutan. Det handlar om att ta vara på de saker som betyder mest i livet, om att få prestera efter sin absolut bästa förmåga och se resultatet av det. Det är samma principer som gäller inom näringslivet – att sträva efter ständiga förbättringar och att försöka överträffa kundens förväntningar. För en elitidrottare kan kunden motsvaras av sponsorer och inte minst av hela Sveriges – och världens – idrottsintresserade publik.
– Jag har haft en lång professionell karriär som häcklöperska och kommer alltid att identifiera mig med den. Jag har flera åtaganden gentemot mina sponsorer och det är uppdrag som löper under flera år framöver. Till skillnad från många andra sporter så är tillfällena man tränar och tävlar i blågult väldigt få, det gör att vi som utövar friidrott får tänka lite annorlunda. Jag brukar tänka på det som ett eget företag, jag är en entreprenör och det jag utvecklar och marknadsför är mina prestationer och min insats för Sverige som idrottsland, förklarar Sanna.
Sannas vardag består mestadels av träning, men även olika uppdrag i samarbete med sponsorerna. Det kan exempelvis handla om att hålla föredrag och bidra med inspiration för ungdomar som vill satsa på friidrott, något som Sanna tycker är väldigt viktigt för framtiden och sportens fortsatta utveckling. Samtidigt frontar hon lite kläder i samarbete med svenska sportmärket Craft.

Inspirerar från Dalarna
Sannas idrottsintresse grundades mycket tidigt, precis som det gjorde för tvillingsystern Jenny Kallur som också är en framstående friidrottare. Systrarna Kallur utgör viktiga symboler för Dalarna och verkar också som ambassadörer för regionen. De föddes i New York då pappan Anders Kallur spelade ishockey inom NHL på den tiden, men har sedermera valt att bosätta sig i Dalarna och i närheten av familjens hemtrakter.
– Dalarna är en fantastisk region att bo och verka inom. Det som skiljer Dalarna från många andra platser, i min mening, är lugnet och närheten till naturen. Jag har varit skadad under mer eller mindre åtta år, innan jag gjorde comeback förra sommaren. Dalarnas natur har starkt bidragit till min återhämtning, säger Sanna Kallur, och fortsätter:
– Slutligen några ord om kommande satsningar, närmast Europamästerskapen inomhus i Belgrad i början av mars. Jag stirrar mig inte blind på resultat – för mig handlar det snarare om att prestera efter min bästa förmåga, och om vad jag ska fokusera på för att prestera så bra som möjligt. Tankarna ska vara i nuet, jag ska fokusera på mina egna mål och då kan jag leverera efter bästa förmåga. Det är också det jag kan inspirera med – kraften och styrkan i att vara sig själv och tro på sin egen förmåga.

Maria Lind