Tor 7 dec / År 41 / Nr 5 2023

Scan Filter lyckas uppnå nylanseringseffekt dubbelt upp

Oblekta eller blekta kaffefilter? Det tycks vara en smaksak – funktionen är nämligen densamma oavsett om filterpapperet bleks eller inte. Familjeföretaget Scan Filter i Eslöv har alltid varit drivande när det gäller miljöfrågor och introducerade oblekta kaffefilter på den europeiska marknaden. Nu satsar företaget på att utveckla en ny nisch – nämligen bakformar, och även här fokuserar man på bra produkter ur miljösynpunkt.

Scan Filter etablerades som familjeföretag 1980. Under årens lopp har företaget haft olika ägare och ingick under en tid i den stora Melittakoncernen. Idag finns förvisso samarbetet med Melitta kvar, men Scan Filter är återigen i den ursprungliga entreprenörsfamiljens ägo med andra generationen bakom rodret.

Lyckas med nylanseringseffekt
Det som utmärker Scan Filter är först och främst att företaget introducerade oblekta, miljövänliga kaffefilter. Det var man först med i hela Europa. En annan sak som särskiljer Scan Filter är förmågan att återintroducera en mogen produkt och skapa tillväxt genom det. Det bevisade man först genom att vidareutveckla kaffefilter och introducera ett val mellan blekta eller oblekta filter. Nu görs en liknande resa inom ett annat nischområde – bakformar.
– Kaffefilter är ingen ny produkt, men vi lyckas ändå med något av en nylanseringseffekt som kopplas till vår strävan efter att uppnå ständiga förbättringar – inte minst på miljöområdet. Dagens kunder kräver förnyelse och de värdesätter också miljövänliga produkter. Genom att uppmärksamma det kan vi skapa tillväxt i vår verksamhet som sedan 2011 även omfattar tillverkning av bakformar för grossister, detaljhandeln och bageriindustrin, säger My Wessberg, som driver Scan Filter tillsammans med sina två bröder Jon Hedenskog och Peter Hansson.
Scan Filter levererar kaffefilter och bakformar till HoReCa och grossistbranschen. Hemmamarknaden sträcker sig över hela Norden och delar av norra Europa.
– Vår största tillväxtpotential finns inom vår nya produktgrupp med bakformar för den professionella bageriindustrin. Här fokuserar vi mycket på att knyta nya kontakter inom branschen och vi lyssnar av marknaden och satsar på produktutveckling för att även här kunna uppnå någon form av nylanseringseffekt.

Möjligheter för vidare expansion
Familjeföretaget köptes tillbaka 2007 och 2011 utökades verksamheten med bakformar efter ett förvärv. Affärsområdena är idag helintegrerade och all tillverkning är lokaliserad till Scan Filters fabrik i Eslöv.
– Tillverkningsprocessen för bakformar påminner om den för kaffefilter. Vi har en hög ambition när det gäller bakformar – det finns en betydande potential här, men samtidigt utgör kaffefilter fortfarande vår kärnverksamhet. Vi har kvar samarbetet med Melitta och vi undersöker nu möjligheterna för vidare expansion i Europa inom alla produktkategorier, avslöjar My, som själv gärna besöker potentiella kunder på nya marknader tillsammans med sina bröder.
Avslutningsvis tillägger hon att företaget ser positivt på framtiden med en rad nya samarbeten på gång. Mer vill My Wessberg inte avslöja i dagsläget, men att företaget kan växa i takt med den nya trenden där bakning återigen blivit populärt är glasklart.