Tor 25 jul / År 42 / Nr 3 2024

SCAs expansion i Falkenberg gynnar hela Halland

Tack vare varumärken som Tena, Tork, Libero och Libresse anses SCA Hygiene Products vara en global föregångare som producent av den nya generationens hygienprodukter. Det är varumärken som i första hand förknippas med pålitlighet och kvalitet. SCA tillhandhåller hygienprodukter och lösningar som gör att människor kan leva aktiva och värdiga liv med större frihet, livskvalitet och ökade möjligheter.

Libero och Tena är varumärken som alla känner igen, inte minst i Falkenberg där delar av sortimentet tillverkas. Trots att marknaden för babyblöjor är hårt konkurrensutsatt så har SCA lyckats skapa en stark position med Liberoblöjorna som Nordens mest köpta. Sortimentet utvecklas kontinuerligt och nyligen lanserades en ny variant Liberoblöjor, en tunnare variant med optimal passform. Parallellt med lanseringen sker fortsatt utveckling av nästa generation Libero, ett brett sortiment som förutom blöjor även omfattar produkter som våtservetter, babyolja och tvål.

Mycket på gång i Falkenberg
Den nya tunna blöjan tillverkas i Falkenberg, i SCA Hygiene Products toppmoderna fabrik med nära 400 anställda och utrymme för tillväxt. Här tillverkas även Tenas sortiment, världens mest uppskattade inkontinensskydd som säljs i över 100 länder.
– Libero får nya förpackningar med en design som gör det lättare att hitta rätt produkt. Vi anpassar oss hela tiden, det är ett måste i den här branschen, säger Christina Nilsson, platschef på SCA Hygiene Products fabrik i Falkenberg.
Christina berättar att det händer mycket i Falkenberg just nu, precis som inom hela SCA som utvecklar nya processer för en mer effektiv produktion. Med nära 1800 anställda vid fyra enheter (Falkenberg, Lilla Edet, Mölnlycke och Göteborg) i Västsverige är SCA är en stor och viktig arbetsgivare i regionen.
– Vi effektiviserar verksamheten för att kunna producera mer på kortare tid. Det vinner både vi och våra kunder på. Vi skapar utrymme för nya kontrakt, det är en mycket positiv utveckling som präglar oss nu. Vi tycker framförallt att det känns meningsfullt att SCA satsar så pass mycket på vår fabrik här i Falkenberg, något som kommer hela regionen och övriga Västsverige till gagn.

Världens främsta miljöföretag
SCA är ett klassiskt svenskt företag som startade som skogsföretag år 1929. Idag är SCA Europas ledande hygienföretag och 80 procent av omsättningen kommer från hygienprodukterna men det är tydligt att hållbarhet än idag sitter i företagets rötter.
SCA tror på en hållbar utveckling med moderna produkter framställda av högkvalitativa skogsråvaror från hållbara skogsbruk. SCA anses vara ett av världens mest miljömedvetna företag med skarpa miljöprogram och rutiner för en mer miljöanpassad produktion av bland annat babyblöjor och mjukpapper – produkter som alla behöver.
SCAs affärsområden omfattar även förpackningsmaterial, tryckpapper, sågade trävaror och förnybar energi för att nämna några ytterligare exempel som illustrerar bredden i verksamheten.
SCA satsar nu mångmiljonbelopp i Falkenbergsitens utveckling, bland annat för ökad säkerhet och en bättre arbetsmiljö. Ett projekt som pågår är att införa förarlösa truckar, en lösning som blir allt vanligare framöver i SCAs anläggningar.

Goda utvecklingsmöjligheter
SCAs produktion är helautomatiserad och kräver avancerade tekniska lösningar som utvecklas och sköts av ingenjörer.
– Vi vill uppmuntra fler ungdomar att söka till landets ingenjörsutbildningar och erbjuder därför ett antal traineeplatser årligen. Vi samverkar också med Teknikcollege här i Falkenberg, vi erbjuder både praktikplatser och anordnar studiebesök. Det är en del i arbetet med att få akademin mer involverad i vår verksamhet, samtidigt som vi blir mer involverade i deras. Det är ett värdefullt ömsesidigt utbyte som vi vill utveckla ytterligare i framtiden, berättar Christina Nilsson.
SCA Hygiene Products i Falkenberg tar emot upp till 80 sommarjobbare och ännu fler praktikanter årligen. Det är ofta samma ungdomar som kommer tillbaka och som trivs på arbetsplatsen. Christina har själv arbetat på fabriken i Falkenberg i snart 15 år och understryker att SCA erbjuder ett spännande och varierande arbete med goda utvecklingsmöjligheter.