Sön 14 jul / År 42 / Nr 3 2024

Se vad materielsystemen går för i verklig extremmiljö

Det Karlsborgsbaserade företaget Cold Skills har allt som behövs för att överleva i tuffa miljöer. Förutom kompletta materielsystem från några av världens främsta leverantörer till försäljning i butiken i Karlsborg erbjuds kunskapsförmedling på hög nivå i en extrem miljö på andra sidan polcirkeln.

Cold Skills grundare Conny Greus är övertygad om att den bästa affärsmodellen för att sälja avancerade materielsystem för överlevnad är att låta kunder och återförsäljare prova produkterna i en av världens mest extrema miljöer. Därför medverkar Cold Skills i utvecklingen av produkterna man säljer. Dessutom har man byggt upp Camp Faravid i nordöstra Lappland, 150 mil norr om Karlsborg, i ett område som fortfarande bebos av kväner och samer.
– För mig handlar det helt och hållet om att leverera en högkvalitativ helhet kring såväl materiel som kunskaper och färdigheter om hur den ska användas på bästa sätt. Det är nog ett arv från min militära bakgrund. Jag vet hur systemen ska kombineras och användas på bästa sätt och den kunskapen vill jag dela med mig av till mina kunder och återförsäljare, säger Conny.

Rätt utrustning före kvantitet
Efter ett långt förflutet inom försvaret vet Conny att det inte är kvantitet som räknas – hur sakerna håller under tuffa förhållanden är det som gäller. Den bärande tanken är att öka säkerhetsmedvetandet hos kunden samt att tillämpa kompletta materielsystem enligt principen ”less is more”. I det här fallet åsyftas kvalitet och rätt produkt på rätt plats med ”less is more”.
Inom Cold Skills finns mycket kunskap om hur man med rätt utrustning kommer längre när det verkligen gäller – det vill säga i tuff terräng, hårda väderförhållanden och andra komplexa situationer. Conny lyfter fram personalens unika kunskap som helt avgörande – utan den hade Camp Faravid aldrig blivit verklighet.
– Vi kan bedriva kursverksamhet i princip året runt på en plats där det finns mycket kunskap bevarad för överlevnad i kallt subarktiskt klimat. Det kombinerar vi med vår egen kunskap från ett militärt förflutet, berättar Conny entusiastiskt.

Oslagbart koncept
Kunder som vänder sig till Cold Skills är ofta myndigheter som polis och militär. De kan räkna med att mötas av ett hårt utvärderat sortiment komplett med service och kunskap som bidrar till en ännu bättre investering över tid. Kvalitet lönar sig och kunskap bidrar till en lägre livscykelkostnad.
I takt med att intresset för outdoor ökar har Cold Skills även en växande kundgrupp bestående av bland annat fotografer och andra som vill uppleva vildmarkslivet. Camp Faravid används både som kurscamp för offentliga kunder och som aktivitetsstråk för företag som vill ge sina anställda, partners och kunder något extra.
– Camp Faravid ligger alldeles intill ett naturreservat. Utöver livsviktig kunskap och marknadens bästa materielsystem får kunderna med sig en upplevelse för livet – det är oslagbart, säger Conny Greus som avslutning.