Ons 1 dec / År 39 / Nr 4 2021

Sekellång tillverkning ännu bättre med Industri 4.0

Det finns enbart två företag i Norden som utvecklar och tillverkar kompletta kanalsystem för ventilation. Båda konkurrerar på global nivå men ett av företagen anses vara lite extra förberett på expansion med Industri 4.0.

Hallströms verkstäder är sedan länge en av världens ledande leverantörer av kanalsystem och rördelar för ventilation. Basproduktionen utgörs av rör i standarddimensioner som tillverkas i Nälden i Krokoms kommun, på samma plats där företaget grundades 1914. Nu befinner sig verksamheten i en betydande omställning i digitaliseringens tecken.

Redo för Industri 4.0
Anrika Hallströms verkstäder är redo för Industri 4.0, och det har man enligt vd:n Nils-Åke Hallström varit ett bra tag.
– Vi har satsat på att automatisera hela verksamheten, understryker Nils-Åke, som själv brinner för utveckling och gärna testar ny teknik. Han ser sig lite som en early adopter i branschen, och det kanske också är det som till stor del bidrar till företagets framgång. Hela tio procent av omsättningen läggs på förbättringsåtgärder och ny teknik i produktionsledet.
– Vi har förvisso mycket robotik och annan ny teknik i anläggningen men företagets själ är densamma som för över 100 år sedan. Hallströms verkstäder är fortfarande ett familjeföretag. Vi som arbetar här bor också i området och värnar om regionens utveckling. Det har vi alltid gjort – och ambitionen är att det ska förbli så, säger Nils-Åke.

I Krokom minst 100 år till
Nils-Åke berättar entusiastiskt om de senaste tekniksatsningarna. Det är investeringar som inte bara lyfter Hallströms verkstäder utan som även bidrar till att bevara arbetstillfällen och höja kunskapsnivån i trakterna kring Nälden och Krokom.
– Efter ett drygt sekel på samma ställe satsar vi nu på att bygga en helt ny produktionsanläggning för standarddimensioner en bit från den nuvarande. Massor av ny teknik plöjs in i den nya anläggningen. Vi bygger för att finnas kvar i kommunen i minst 100 år till och kommer att behålla kundanpassad produktion här i Nälden.
Standardproduktionen ska flytta in i sitt nya 13.000 kvadratmeter stora hem redan nu under hösten. Verksamheten flyttas stegvis för att minimera stillestånd. Det kommer också att bli aktuellt med nyanställningar inom kort och i takt med att den nya fabriken tas i bruk.