Sön 10 dec / År 41 / Nr 5 2023

Sevan – marknadsledande inom kategorin Världens Mat i Skandinavien

Sedan 1989 har importföretaget Sevan AB i Upplands Väsby gjort världen lite mindre genom att ha tagit hem matvaror från världens alla hörn.
– Vi importerar ungefär 1200 artiklar från 40 olika länder och oftast är det från världsledande producenter inom sina branscher, säger företagets vd Michael Maroutian.

Sevan AB är ett familjeägt företag som grundades av Hratch Maroutian (även kallad Harald) 1989. När kriget bröt ut i Libanon kom han med familjen till Sverige. Haralds egen önskan om att hitta mat från andra delar av världen gjorde att han började importera livsmedel.
Hela familjen är idag involverad i verksamheten, men bolaget drivs främst av bröderna Michael (vd) och Christopher Maroutian (inköpschef). Pappa Harald är idag exekutiv styrelseordförande.
Inriktningen hos Sevan AB är import och distribution av livsmedel och företaget är idag ledande i Skandinavien inom kategorin ”Världens mat”.

Lyssnar på efterfrågan
– Eftersom vi är fokuserade på världens mat så följer vi ofta migrationsströmmarna och lyssnar på efterfrågan hos de invandrargrupper som kommer till Sverige. Om vi skulle emigrera till exempelvis USA så har vi i bagaget en kännedom och efterfrågan på varumärken som Ramlösa, Wasa knäckebröd, Abbas sill och Kalles kaviar. Det är samma sak för invandrare som kommer hit, de vill gärna ha de varumärken och den kvalitet de känner igen från sina hemländer, säger Michael Maroutian.
På Sevan letar man rätt på de produkter och varumärken som efterfrågas vare sig de kommer från Mellanöstern, f.d. Jugoslavien, Sydamerika eller Asien.

Ett brett sortiment
Sortimentet spänner över kolonial-, kyl- och frysvaror med inriktning på mångkulturell mat. Här finns till exempel baba ghannoughe från Libanon, fetaost från Grekland, ris från Pakistan och Thailand och olika relishes från Sydafrika.
Under det egna varumärket Sevan finns närmare 400 utvalda kvalitetsprodukter från Mellanöstern. Här erbjuds traditionella inläggningar som vildgurka, rovor, makdous och specialiteter som torkade oliver, men också sötsaker som baklava och halva. Sevan har också ett stort sortiment av snacks, som rostade nötter, vattenmelon- och pumpafrön samt många olika sorters baljväxter.

En tacksam marknad
– Sverige är en väldigt tacksam marknad att verka i eftersom vi är väldigt öppna på att prova nytt och ta in utländsk mat i vår egen matkultur, säger Michael Maroutian.
Sevan har under åren byggt upp en stark och god relation med handeln och är idag väl representerade hos ledande dagligvarukedjor som ICA, Axfood, COOP och Bergendahls. Andra kundgrupper är storkök, industrin, fristående detaljister och grossister runt om i Sverige.
– Nu siktar vi på export till resten av Skandinavien, främst till Finland och Norge, där butiksutbudet av Världens Mat är ganska magert, säger Michael Maroutian.
Sevan finns i nybyggda lokaler i Upplands Väsby i närheten av Infra City, där man har huvudkontor och lager.
Företaget sysselsätter 45 anställda och omsätter cirka 170 miljoner kronor.