Ons 21 feb / År 42 / Nr 5 2023

Sigma firar 50 i ny kostym

Med uppstramad fasad och butiksentréer som vetter mot gatan skapas mer liv och rörelse runt det gamla köpmannavaruhuset, som invigdes redan 1966.

Det i Västerås mycket välkända varuhuset Sigma invigdes den 16 oktober 1966 och firar därmed 50 år i år. När huset var färdigt var det det tredje köpmannavaruhuset i Sverige. Då var det ett öppet landskap och kunderna kunde strosa runt helt fritt mellan butikerna. På bottenvåningen låg ICA, men sedan även andra livsmedelskedjor.

– Sigma har en väldigt stor plats i västeråsarnas hjärtan. Särskilt från tiden när vi var ett stort varuhus med 35-40 butiker, berättar Eva Eriksson vars man öppnade klädbutiken Sigma Fashion redan vid invigningen 1966. Själv har hon stått i butiken sedan 1977.

Det har hänt mycket med huset under årens lopp. I slutet av 80-talet byggdes Sigma om till en galleria och alla butiker fick egna entréer inifrån. Ytterligare en ombyggnation genomfördes runt år 2000 och 2013 gjordes den senaste renoveringen. Den innebär att den gamla gallerian har blivit ett handelshus med butiksentréer från utsidan. Den nya fasaden är betydligt stramare än den förra då utbyggnader och balkonger har tagits bort och ersatts med ett slätt ytskikt.

Eva Eriksson är ingen nostalgiker som längtar tillbaka till flydda tider utan ser stora fördelar med den nya utformningen.

– Nu har vi enormt fina skyltfönster! Det är lättillgängligt, ljust och fint och för första gången på alla dessa år känns det som det är ens helt egna butik. Det är underbart och jag stortrivs, säger hon.

Många verksamhetsområden
Med butiksentréer som vetter mot gatan skapas mer liv och rörelse i centrum. En del ytor som innehöll handel har konverterats till andra verksamheter.

– Idag har vi 31 hyresgäster inom många verksamhetsområden. Förutom butiker finns här gym, nattklubb, bowling, restauranger och kaféer. På de övre planen finns kontor, bland annat vårt, berättar Cecilia Berg, Centrumchef på Hestia Fastighetsförvaltning AB, som ansvarar för drift samt teknisk och ekonomisk förvaltning av Sigma och övriga fastigheter som ägs av Nordic Retail Fund (NRF) i Sverige.

NRF ägs i sin tur av fondförvaltaren Protego, som 2010 köptes upp av Cornerstone, ett amerikanskt bolag med fastigheter över hela världen till ett värde av ca SEK 250 miljarder.

I nuläget finns tre vakanser i Sigmas bottenplan. Då huset har ett stort djup gäller det att hitta hyresgäster som kan ta stora ytor.

– Vår största hyresgäst, sett till antal kvadratmeter, är Strike Event med bowling och simulatorer som hyr nästan 3 000 kvm. Utmaningen är att fylla de vakanser som finns och få till en så attraktiv mix av verksamheter som möjligt. En annan utmaning är att skapa ett livfullt Sigmatorg, tillägger Cecilia Berg avslutningsvis.