Lör 22 jun / År 42 / Nr 3 2024

Skanskagymnasiet säkrar kompetens för framtidens samhällsbyggnad

Skanskagymnasiet bidrar till att höja intresset för teknikorienterade yrken genom att erbjuda en lite enklare väg in på arbetsmarknaden. Det handlar inte bara om att få ut fler unga i jobb, som i sig är en nog så angelägen uppgift, utan även om att trygga en långsiktig kompetensförsörjning inom byggbranschen.

Skanska växer och har för avsikt att vara Sveriges ledande samhällsbyggare inom några år. Inom många områden kan man redan säga att Skanska leder utvecklingen, med ny teknik och ny kompetens som revolutionerar en annars ganska konservativ bransch. Med Skanskagymnasiet visar Sveriges största byggföretag än en gång att man vill satsa hållbart för framtiden.

Från skola till arbetsledare
Efter att ha läst teknikprogrammet med inriktning samhällsbyggande och miljö kan elever från såväl Skanskagymnasiet som andra skolor välja att bygga på med ett fjärde tekniskt år och få ut en gymnasieingenjörsexamen. Det i sig ger ett stort försprång på arbetsmarknaden, och är samtidigt en bra väg in för högre studier. Dessutom blir alla elever som tar examen från Skanskagymnasiets gymnasieingenjörsutbildning, med godkända betyg från samtliga kurser och från praktiken, en provanställning som arbetsledare på företaget Skanska.
Clara Ivarsson från Lysekil arbetar just nu som biträdande arbetsledare inom Skanskas avdelning för infrastruktur med placering i Västsverige, efter att ha gått ut med fina betyg från Skanskagymnasiets fjärde tekniska år. Hon medverkar i flera spännande projekt som kommer att få stor betydelse för regionens infrastruktur, däribland byggnationen av Hisingsbron i Göteborg.
– För mig har det öppnats många möjligheter då jag fick provanställningen, och jag kommer nog att satsa på att arbeta kvar inom området även efter att den är slut. Jag vill gärna bidra till att utveckla framtidens infrastruktur så att människor kan leva och arbeta där de vill, tack vare bra infrastruktur, säger Clara Ivarsson, som inte heller utesluter högskolestudier framöver.
– Att få prova på hur det är att arbeta inom samhällsbyggnad innan man ger sig på en lång högskoleutbildning är nog att föredra, i alla fall för mig, funderar Clara vidare. På Skanskagymnasiet fick jag en bra grund att bygga vidare på både för yrkeslivet och för eventuella vidare studier. Det bästa ur två världar alltså.
– För oss är det viktigt med en tydlig koppling till arbetslivet, säger Hanna Wendeler, kommunikatör på Skanska och Skanskagymnasiet. Skanska som ägare ger oss möjligheter till unika studiebesök på spännande projekt runt om i Sverige. Eleverna på Skanskagymnasiet får även möjlighet att komma ut på praktik på något av Skanska projekt runt om i Sverige.

Bra start på framtiden
Skanskagymnasiet är en liten och familjär skola med riksintag, som tar emot ungefär 30 elever årligen och har 110 elever fördelade på fyra årskurser. Eftersom skolan även ordnar med boende för de elever som behöver så finns alla möjligheter även för långväga elever att söka.
Det finns även väldigt många olika yrkesroller som Skanskagymnasiet förbereder eleverna för. Bland de främsta kan nämnas arbetsledare, produktionsingenjör, projektledare, arkitekt, stadsplanerare, mättekniker och konstruktör, men alla roller inom stadsbyggnad finns med bland karriärmöjligheterna.
Det sägs att gymnasietiden fungerar lite som en inkörsport för resten av livet – med en utbildning från Skanskagymnasiet blir det en riktigt bra start på framtiden.