Lör 22 jun / År 42 / Nr 3 2024

Skara – en tusenårig handelsplats redo för tusen till

Möjligheterna till god livskvalitet med närhet till arbete, skola och fritid är avgörande för var vi vill leva och bo. Med den inriktningen arbetar vi, tillsammans med invånare, förenings- och näringsliv, för att göra Skara till en än mer attraktiv ort att leva och bo i.

Skara har med sitt geografiska läge, i brytpunkten E20 Stockholm-Göteborg och riksväg 49, den mest centrala placeringen i Skaraborg. Detta tror vi är en viktig anledning till att människor vill bosätta sig och driva företag här. Läget ger tillgång till en spännande arbetsmarknad samtidigt som man kan njuta av att bo i en charmig småstads- eller landsbygdsmiljö.

För våra företagare är det en styrka att man når ungefär 80% av Sveriges befolkning inom en radie av 40 mil samt de nordiska storstäderna Oslo och Köpenhamn – hur fantastiskt är inte det?
Idag är vi 19000 invånare. Vi har ett näringsliv som präglas av handel, besöksnäring, musikindustri, livsmedelsproduktion, logistik samt service- och utbildningsorganisationer som står landsbygden nära. I vår karaktärsfulla stadskärna finns, förutom handel, flera kulturella sevärdheter med gedigen historia.

Runt knuten väntar den sköna naturen. Vallebygden med sina sjöar och naturreservat, Varnhems klosterkyrka, och inte minst Hornborgasjön med sitt rika fågelliv och populära trandans. Rekordet är 26500 tranor på en dag!
Vi får inte heller glömma Skara Sommarland alldeles bredvid Axevalla travbana. Hit kommer närmare 300 000 besökare under sommaren. Välkommen du också!

Fredrik Nordström
Kommunstyrelsens ordförande Skara kommun