Mån 17 jun / År 42 / Nr 1 2024

Skellefteå är en destination för shopping!

Citykompaniet fyller tio år i år, och det firas i samband med att köpcentret återigen blivit lokalägt. Citykompaniet har hittills haft en huvudroll i Skellefteås utveckling som handelsstad. Den rollen blir nu ännu tydligare i samband med att det lokala fastighetsbolaget Nordvestor satsar på köpcentrets fortsatta tillväxt.

Nordvestor Fastigheter byggde och skapade Citykompaniet för tio år sedan och kan nu återigen spegla sig i glansen av sin skapelse. Genom att bygga om den gamla Domusgallerian till ett modernt köpcenter med ett uppdaterat och attraktivt utbud bidrog Nordvestor Fastigheter till att stoppa stora delar av handelsutflödet som präglade Skellefteå för tio år sedan.

Unika förutsättningar
Citykompaniet såldes sedermera till ett danskt bolag, för att sedan köpas tillbaka i juli i år. Det blev en glad återförening där Nordvestor klargjorde sin ambition i att även fortsättningsvis vara en av huvudaktörerna i Skellefteås utveckling.
– Att vara med och skapa en levande stadskärna i Skellefteå är en av Nordvestors ambitioner. Med Citykompaniet har fastighetsbolaget unika förutsättningar att påverka och stärka den lokala handeln. Citykompaniet i sin tur drar nytta av att återigen vara lokalägt av en aktör med skarpt Skellefteåfokus, säger Helena Sundberg, centrumledare för Citykompaniet.

Spännande saker på gång
Helena Sundberg säger att det kommer hända saker i Citykompaniet som de hoppas bidrar till utveckling av handeln i stadskärnan.
– Vi vill göra så mycket men man måste börja någonstans. Det finns för närvarande 27 butiker i gallerian och allt är uthyrt. Butiker som etableras här stannar länge, omsättningen på våra hyresgäster är låg och vi undersöker därför möjligheter för att skapa nya handelsytor. Det är en viktig del av hela centrumhandelns utveckling att vi även fortsättningsvis kan erbjuda attraktiva lokaler för nya aktörer.
Bland de nuvarande hyresgästerna finns, för att nämna några, Systembolaget, Clas Ohlson, Stadium, Intersport och Apoteket.
– Vi undersöker nu alla möjligheter för att utveckla handeln i hjärtat av Skellefteå. Utbyggnad av Citykompaniet kan vara en del i det. Nordvestor äger även en parkeringstomt intill gallerian som också kan vara aktuell att utveckla, fortsätter Helena Sundberg, som emellertid inte vill avslöja mer i dagsläget.

Samarbete ska stärka handeln
Citykompaniets ledord trivsel, enkelhet och tydlighet utgör också gallerians styrkor som handelsplats i Skellefteå. Helena säger att Nordvestor har för avsikt att bidra till att göra Skellefteå till en än starkare destination för shopping som även lockar mer långväga besökare.
– I samband med arbetet med att stärka Skellefteå som handelsstad har det bildats ett trepartsamarbete mellan fastighetsägare, handlare och kommun. Vi träffas regelbundet och går igenom planer för framtidens attraktiva Skellefteå. Målet är att skapa en än mer levande stadskärna med en blomstrande handel. Här känner vi från Nordvestors sida att vi ska bidra med det vi kan, säger Helena Sundberg lite hemlighetsfullt som avslutning.