Lör 22 jun / År 42 / Nr 3 2024

Skellefteå blir huvudstad för batterirevolutionen

Northvolt vill bli Europas ledande tillverkare av litiumjonbatterier. Företaget har en spännande bakgrund som vilar på grundaren Peter Carlssons vision om att kunna tillverka mer miljövänliga och kostnadseffektiva batterier. Och utgångspunkten blir Skellefteå.

Northvolt ska bygga Europas största batterifabrik i Skellefteå. Man beräknar kunna sätta spaden i marken redan under hösten i år, för att under hösten 2019 börja rekrytera personal till produktionen. Det ryktas om siffror uppemot 2500 nya arbetstillfällen – vilket i så fall utgör en av Norrlands största industrisatsningar genom tiderna.

Gigantisk utvecklingsmöjlighet
Kommunstyrelsens ordförande Lorents Burman är upprymd över den stundande etableringen, men är också väl medveten om att det kommer att innebära nya utmaningar för Skellefteå som nu behöver bygga fler bostäder, utöka utbudet av skolor och förskolor, samt i allmänhet stärka samhällskontraktet i snabbare takt än tidigare.
– För en norrländsk kommun innebär ett tillskott på upp till 2500 nya arbetstillfällen en gigantisk utvecklingsmöjlighet – men även en utmaning. All arbetskraft kommer inte att kunna tryggas lokalt, och därmed har Skellefteå alla chanser att bli Norrlands starkaste inflyttningsort, säger Lorents Burman.
Samtidigt är en etablering av den här storleken en riktigt bra push för att trygga ett långsiktigt hållbart samhällskontrakt med ökade skatteintäkter. Något som är mycket välkommet i en glesbygdskommun. Redan under byggtiden blir det fråga om ökad sysselsättning för lokala företag som ska förbereda marken och utföra själva bygget. Utöver fabrikens direkta arbetstillfällen kommer det även att skapas nya jobb i anslutning till den.

Visionen för Northvolt
Första leveransen från fabriken beräknas till 2021. Då vänder sig Northvolt primärt till tre kundsegment: transportindustrin, energisektorn och industrin. Med mer miljövänliga och kostnadseffektiva batterier kommer utvecklingen inom dessa segment att gå åt rätt håll – till fördel för förnybart.
Man vill redan idag kunna lagra mer energi från förnybara källor, men det finns ingen batterilösning som klarar det till ett rimligt pris. Det är en del av grundaren Peter Carlssons vision bakom företaget Northvolt. Det ska gå att ta vara på mer förnybart, elbilar ska få längre räckvidd, och förbränningsmotorer ska ersättas med eldrift. Då behövs kraftfulla litiumjonbatterier till rätt kostnad.