Lör 20 jul / År 42 / Nr 3 2024

Skellefteås expansion kräver högre kvalitet

Skellefteå är en växande företagarstad och som sådan beroende av en hög servicenivå för besökande. Det gäller allt från övernattning till utbud av färdigpaketerade besöksmål och aktiviteter. I förhållande till sin storlek har Skellefteå historiskt sett inte haft ett större hotellutbud, men i samband med det nya kulturhuset tar form blir utgångsläget ett annat.

Den 35-årige hotellägaren Kristoffer Lundström hade redan lång erfarenhet av att utveckla och driva hotellverksamheter när han för några år sedan kom till Skellefteå för att ta över ett av stadens då största hotell, Quality Hotel Skellefteå Stadshotell samt därefter även Best Western Malmia Hotel.

Stora investeringar på gång
Enligt planen så ska det nya kulturhuset stå klart någon gång under 2020. Tillsammans med detta byggs ett nytt hotell. På frågan om han tänker driva det också svarar Kristoffer Lundström:
– Sådan var tanken, förutsättningarna har förändrats men det är fortfarande intressant. I vilket fall som helst så är det en positiv utveckling och jag är säker på att Skellefteå med allt nytt som händer här kommer att ha behov av fler hotellrum.
Samtidigt fortsätter han att utveckla de två egna anläggningarna i staden, som även de måste stå rustade för att möta en ökad efterfrågan. Inte minst då det planeras för mycket stora investeringar inom näringslivet.
– Vi investerar mycket i Stadshotellet och Malmia, allt från rum, till lobby och restaurang. Det är många spännande saker på gång i Skellefteå, som mer eller mindre har blivit byggkranarnas stad. Det finns en framtidstro som vi kanske inte sett tidigare – och det känns som att det verkligen är nu saker börjar hända i regionen.
Den största investeringen som ska göras i närtid är också en av Skellefteås största genom tiderna. Kanske rentav en av norra Europas största. Företaget Northvolt ska bygga en ny batterifabrik och det handlar om miljardinvesteringar som ska fördelas på anläggningar i Skellefteå respektive Västerås. Den största investeringen hamnar i Skellefteå där produktionen ska byggas upp. Ett större intresse för att besöka staden är därför att vänta.

Spännande framtid
Quality Hotel Skellefteå är ett anrikt stadshotell med en lång historia som en av stadens absoluta mittpunkter – allt sedan Skellefteås gamla stadshus invigdes på samma plats för över 150 år sedan. Stadshotellet står för mycket historia och tradition som många i trakten kan relatera till. Därför är hotellet en given plats för större möten, bröllop och mässor.
Best Western Malmia är i sin tur ett renodlat affärshotell med bra läge intill galleria Vintergatan i centrala Skellefteå. Hit kommer många affärsresenärer årligen och det är högst troligt att det kommer bli fler när Northvolts fabrik står färdig. Sammantaget kan det bli fråga om upp till 2500 nya arbetstillfällen när fabriken är fullt utbyggd – och det internationella intresset för hela regionen lär utökas varpå det är minst sagt angeläget att utöka hotellutbudet.
Kristoffer Lundström ser fram emot en spännande framtid för Skellefteå som besöksstad.