Sön 14 jul / År 42 / Nr 3 2024

Skellefteås framgångsrecept

Hållbara Skellefteå bygger på starkt, klokt och uthålligt ledarskap. Skellefteå har lyckats vända utflyttningstrenden. Idag är det en levande kommun med stora framtidsambitioner, ett växande näringsliv och inte minst – Sveriges bästa hockeylag.

Auktoriserad revisor och affärsrådgivare Anders Hettinger, PwC, var under flera år med i styrelsen för Skellefteå AIK Hockey. Under en period som föreningens vice ordförande. Därför har han bra inblick i det föreningsbygge som klubbdirektören Pea Israelsson utfört under ledning av styrelsen med Pär Nordlund som ordförande.
För 15 år sedan togs beslut som fortfarande formar dagens Skellefteå AIK. På ett och ett halvt decennium har man lyckats vända en mycket ogynnsam position som konkurshotad förening till att idag vara Sveriges bästa hockeylag. Punkt.

Hur ser framgångsreceptet ut?
– Precis som med riktigt bra och lönsamma investeringar så handlar det om långsiktighet, förklarar Hettinger.
Skellefteå AIK Hockey har nått dagens position tack vare ett starkt, klokt och uthålligt ledarskap. Det hela är förenat med tre stora satsningar, enligt Anders Hettinger.
– Det började med en konsekvent föreningspolicy som utarbetades och implementerades genom hela föreningen. Att Skellefteå Kraft Arena byggdes var också oerhört positivt, det blev ett uppsving för föreningen som dessutom hade en stark framförhållning med ledare som drev på projektet. Det tredje och sista avgörande steget var att man satsade på en ny vision: ”Fem av tio från bygden”, det vill säga fem av tio spelare ska komma från Skellefteå. Det beslutet har mynnat ut i att man idag kan skörda mycket framstående juniorer som i framtiden kommer att fortsätta göra stordåd för Skellefteå AIK Hockey.

Stark framtidstro
Hållbara Skellefteå bygger egna spelare från bygden. Det är långsiktig hållbarhet om något, menar Anders Hettinger.
Kämparglöden tycks smitta av sig. Hela bygden sjuder av framtidstro, det märks i alla investeringar som görs. Bland annat i byggnation av nya bostäder, anläggning av stadsparken och stora handelssatsningar.
Skellefteå, Sveriges trähuvudstad, har vaknat. Och framgångsresan har precis börjat.