Fre 3 dec / År 39 / Nr 4 2021

Skräddarsydda lösningar inom transport och logistik

Lastrådgivaren i Gävle AB har hittat sin nisch.
Företaget är en av de ledande leverantörerna av lastbärare och lastsäkring i Sverige. – Vi skräddarsyr lösningar inom logistik och transport, säger Emil Lundgren, som tillsammans med sin far och bror driver företaget.

Det var Emils morfar som startade företaget 1996 och då bedrevs verksamheten i väldigt liten skala. Han använde en bandsåg för att såga ur ark och tillverka så kallade welldynor bland annat åt den närliggande pappersindustrin. Dynorna fungerar som underlägg, hörnskydd, stöd och utfyllnadsmaterial vid transporter.
Verksamheten växte och produktionen bedrevs senare i det gamla väveriet Vävaren från 1770-talet. Produktionen startade på bottenplan och efter ett tag kunde han även expandera till en extra våning.

Utbildar sig parallellt
2012 blev lokalerna för små och Lastrådgivaren byggde nya lokaler vid hamnområdet i Gävle hamn. 31-årige Emil Lundgren som ”andats in wellpappsspån” sedan han var liten, jobbade extra i firman under tonåren och i samband med flytten började han jobba heltid i olika befattningar.
– Jag är säljare i grunden och håller även på att utbilda mig till projektledande lantmätare och det är något som jag gärna vill jobba med i framtiden. Men jag kommer nog alltid att ha en fot med här i företaget också, säger Emil.
Lastrådgivaren profilerar sig som ett grönt alternativ som jobbar med miljövänliga produkter i wellpapp och som undviker trä och plast. Man levererar bland annat lastförhöjare, vaggskivor, welldynor, friktionsskivor/antifriktionsskivor, engångspallar och speciella vaggor som håller cylinderformat gods på plats. En stor fördel är att produkterna är återvinningsbara.
– Det finns självklart vissa standardmått men oftast specificerar kunden ett problem för oss och då får vi gå in i tankeverkstan. Då blir det en skräddarsydd och unik lösning som är anpassad för just den kunden, säger Emil Lundgren.

Tål tryck
Exempel på kunder finns inom pappersindustrin, restauranger och klädbutiker. Lastpallarna som Lastrådgivaren producerar tål i standardutförandet ett tryck på 300 kilo men med förstärkning kan materialet tåla belastning på upp till flera ton.
Lastrådgivaren har sin huvudsakliga marknad i Sverige men säljer även vaggor till cylinderformat gods som fraktas på tåg i exempelvis Holland, Tyskland och Österrike.
– Exporten är något som vi gärna utvidgar i framtiden, och på kort sikt kommer vi att lägga mer fokus på marknadsföring av företaget. Det är inget som vi prioriterat tidigare, säger Emil Lundgren.
Lastrådgivaren kommer också att genomföra en större investering i år i form av en ny maskin som gör att man kan fördubbla produktionen till en av sina större kunder.