Mån 24 jun / År 42 / Nr 3 2024

Skräddarsydda lösningar inom tunn- och bandplåt

ArcelorMittal BE Group SSC AB erbjuder en modern och kostnadseffektiv produktion av tunn- och bandplåt med kompletta resurser för spaltning, haspling, klippning och distribution.
– Vår vision är att vara det mest kompetenta och pålitliga företaget i branschen, säger företagets vd Richard Ralsgård.

ArcelorMittal i Karlstad grundades 1976 som en återförsäljare av belgiskt stål i Sverige. 1984 började företaget med dagens verksamhet.
– Man började med försäljning av råvaran, det vill säga stora plåtrullar, coils. Idag klipper vi ner rullarna till formatplåtar eller skär ner dem till smalare band eller mindre rullar för att passa kundernas produktion, berättar Richard Ralsgård.
ArcelorMittal jobbar med varmvalsad, kallvalsad, galvaniserad, Aluzinc®, Magnelis®, aluminiserad och lackerad plåt i många olika utföranden och stålsorter.
Företagets kunder är främst underleverantörer till svensk industri, till exempel fordonsindustrin, ventilationsföretag och möbelindustrin.

En unik metallbeläggning
ArcelorMittal marknadsför en ny och tålig metallbeläggning som skyddar plåten mot korrosion i många olika, svåra miljöer – Magnelis®. Beläggningen ger ett utmärkt skydd mot korrosion, upp till tio gånger bättre än galvaniserat stål.
Magnelis® framställs i en vanlig varmförzinkningslinje, men i ett kemiskt unikt zinkbad med 3,5 procent aluminium och 3 procent magnesium. Den treprocentiga andelen magnesium är viktig eftersom den ger ett stabilt och hållbart lager över hela ytan och ger ett mycket effektivare skydd mot korrosion än beläggningar med ett lägre innehåll av magnesium.
– Den här unika beläggningen har en mycket stor potential och har väckt stor uppmärksamhet hos våra kunder. Den ger högt korrosionsskydd, upp till klass C5, till låg kostnad, säger Richard Ralsgård.

SSAB köper Ruukki
– Det råder stor konkurrens inom stålindustrin idag och den präglas av överkapacitet och begränsad efterfrågan. Vad som nu är på gång i stålbranschen, är att SSAB köper den finska ståltillverkaren Ruukki. Det är en stor affär som kommer att ändra förutsättningarna på marknaden, säger Richard Ralsgård och fortsätter:
– Vår ambition är att fortsätta jobba långsiktigt och fortsätta ta marknadsandelar. Även i sämre tider kan vi köra för fullt här i Karlstad, vilket gör att det är en trygg arbetsplats. När vi behöver extra volymer tar vi hjälp av våra underleverantörer AB Heinz Nilsson Plåtbearbetning i Osby och Ib Andresen Industri i Danmark. På så sätt har vi möjlighet att växa även i den befintliga kostymen.
ArcelorMittal sysselsätter i dagsläget 44 anställda.