Lör 2 mar / År 42 / Nr 5 2023

SM-veckan tillbaka i Sundsvall 2019

Sundsvall är en idrotts- och evenemangsstad att räkna med. Kommunen, Näringslivsbolaget samt inte minst företagare i Sundsvall tar alla möjligheter att marknadsföra staden som en av landets främsta när det gäller just idrottstävlingar och folkfester kring sport. Nu råder speciellt guldläge då SM-veckan kommer tillbaka till Sundsvall under 2019.

Mats Ågebrant på Näringslivsbolaget har under en lång tid arbetat för att locka fler evenemang till staden och har ett särskilt gott öga till SM-veckan.
– Det känns fantastiskt roligt att SM-veckan kommer tillbaka till Sundsvall nästa år, säger han. Med tanke på att vi i Sundsvall har arrangerat evenemanget tre gånger tidigare, inklusive den första SM-veckan någonsin år 2009, är det nog många som känner att cirkeln sluts nu. Det blir dessutom tioårsjubileum för SM-veckan och det ska vi fira lite extra.
Sundsvall kommer att stå värd för SM-veckans vintersporter och Malmö har kammat hem förmånen att få arrangera dess motsvarighet under sommaren.
– När SM-veckan arrangerades för första gången var det med fem olika idrotter. Nu handlar det om närmare 30 vintersporter med tävlande från hela världen som samlas i Sundsvall. Det är klart att vi är taggade inför det, säger Mats Ågebrant.
Bland de främsta ambassadörerna för Sundsvall och SM-veckan finns folkkära Charlotte Kalla, som sedan många år bor och tränar i Sundsvall. För att understryka Kallas betydelse för staden har nya tillgänglighetsbanan, som är en tillgänglighetsanpassad rullskidbana öppen för alla, uppkallats efter henne. Tillgänglighetsbanan visar också att Sundsvall satsar på inkluderande idrott och då inte minst när det gäller skidåkning.

Mer än idrott
SM-veckan är ett av Sundsvalls viktigaste evenemang under året. Samtidigt pågår ett antal andra stora satsningar som sätter Sundsvall på världskartan, och det handlar om mycket mer än idrott. Staden är sedan tidigare känd för sitt expansiva IT-kluster, med mycket kompetens inom området samt goda utvecklingsmöjligheter tack vare god infrastruktur.
Att Myndigheten för Digital förvaltning etablerats i Sundsvall, med uppstart i september i år vilket ger över 70 nya jobb direkt i verksamheten samt ännu fler indirekt, kommer därför inte som en större överraskning. Det var enligt Mats Ågebrant ganska väntat, eftersom man visste att myndigheten skulle värdesätta närheten till andra statliga verksamheter som redan finns i Sundsvall.
– Det välkända myndighetsnätverket som vi har i Sundsvall borgar för god samverkan och till och med för resursdelning mellan olika statliga institutioner. Jag tror att det var en starkt bidragande faktor bakom beslutet att etablera den nya myndigheten just här, funderar Mats Ågebrandt, som själv har varit med i etableringsarbetet tillsammans med flera kollegor från bland annat Näringslivsbolaget, Mittuniversitetet, andra myndigheter och kommunens inflyttningslots.

Lovar utökad destinationsutveckling
Det är många järn i elden just nu. Utöver den nya myndighetens etablering, ännu fler arbetstillfällen och den efterlängtade SM-veckan kan Sundsvall även visa upp ett gediget destinationsutvecklingsarbete tillsammans med grannarna Timrå och Ånge. Sedan 2015 har det genererat en mer omfattande mötesverksamhet i miljonklassen och det samarbetet ska intensifieras.
– Sundsvall har verkligen mycket att se fram emot, konstaterar Mats Ågebrant avslutningsvis.