Tor 25 jul / År 42 / Nr 3 2024

Smålandiserad flygplats kan nå längre

Landstinget i Kronoberg planerar tillsammans med de två andra ägarna av Småland Airport, närmare bestämt Växjö och Alvesta kommuner, för utveckling av nästa generations flygplats redan idag. Flygplatsen utgör en huvudmotor för regionens utveckling och det sker nu ett antal förändringar som kommer att lyfta resandet till och från Småland till nya höjder.

Till att börja med så har Småland Airport redan genomgått en förändring som flygplatschef Ulf Axelsson kallar för en smålandisering av flygplatsens framsida.
– Vi utgår från hjärtat av Småland och därför bör flygplatsen också spegla det. Det typiskt småländska ska kännas igen redan vid flygplatsen. Det blir både en hälsning till besökare och en påminnelse för oss smålänningar om vilka värden vi står för, säger Ulf.
Förutom en stor älg finns en stenmur och en liten röd stuga strategiskt placerade vid terminalen. Det finns nog ingen resenär som inte lagt märke till de tre landmärkena, eller i alla fall ingen som missat den mytomspunna älgen.

Vill och kan nå längre
Via Småland Airport nås Stockholm på någon timme. Dessutom går reguljärflyg dagligen till Düsseldorf och Oslo under hela året. Via dessa hubbar kan flygplatsen erbjuda en bra infrastruktur som via en mellanlandning förbinder Småland med några av världens främsta resmål. Under sommarhalvåret finns det dessutom en direkförbindelse med Alicante. Men Småland Airport vill nå ännu längre.
– Under en period testade vi en ny destination och satsade mycket på att starta upp direktflyg till Amsterdam. Även om linjen lades ner ganska nyligen så finns det planer på att starta upp den igen om vi kan knyta ett bra samarbete kring det, berättar Ulf Axelsson.
Under sommaren 2014 fick Småland Airport uppleva sin största chartertrafik någonsin. Antalet passagerare var minst det dubbla mot föregående år, mycket tack vare det breda utbudet av charterdestinationer där kronobergarna kunde välja mellan Cypern, Mallorca, Kreta, Rhodos, Kroatien eller Turkiet.
– Även under vintern kunde vi se en ökning på flera av våra destinationer i Spanien, tillägger Axelsson.

Nya möjligheter och världens flygelit till Växjö
Småland Airport har dessutom rustats upp invändigt och utvecklats med nya handels- och restaurangkoncept. De senaste årens utvecklingsarbete har bidragit till att rulla ut röda mattan för fler etableringar i närheten av flygplatsen, något som Staples inte var sena att uppmärksamma när de letade efter en ny lokalisering för sitt nordiska centrallager.
– Mitt emot flygplatsen finns en växande företagspark med plats för fler etableringar. Det finns redan idag en uppsjö av intressanta verksamheter i anslutning till flygplatsen, bland annat ett hundpensionat samt aktörer som är inriktade på bilservice. Möjligheterna är egentligen oändliga för den som vågar tänka utanför boxen, säger Ulf Axelsson.
Visionen är att samma starka entreprenörsanda ska prägla flygplatsens utveckling i antalet resenärer. Målet är att nå 300 000 resenärer inom en överskådlig framtid. Under året kommer Småland Airport dessutom att fira sitt 40-årsjubileum med en stor flygfest på nationaldagen och då hoppas man på att kunna locka världens flygelit till Växjö.