Fre 14 jun / År 42 / Nr 1 2024

Smålands Stålgjuteri från hand till 3D-formning!

SSG är ett familjeägt företag, i andra 
generationen, med ett trettiotal anställda. Företaget, som idag ägs och drivs av tre bröder Ytterell, Per, Leif och Sven, grundades 1967. Då jobbade man med helt för hand, på enklaste sätt. 
Idag finns viss handformning kvar, men nu är det skalformning i moderna maskiner samt 3D-printade kärnor och formar, som gäller.
 
När det gäller 3D-printning av sandformar samarbetar man sedan ett par år med tyska ExOne, som dessutom är delägare i den printmaskin som Swerea Swecast nyligen invigde i nyrenoverade lokaler på Munksjö- 
området i Jönköping.3D-tekniken runt gjutna konstruktioner, används allt oftare, på olika sätt. Allt från att hjälpa kunder med att anpassa deras detaljer, till gjutna lösningar. En process där man förutom den geometriska lösningen även skall bestämma ett material som är lämpligt i sammanhanget. Gjuteriet hanterar idag allt från låglegerade till duplexa rostfria stål.
 
Tittar man på de branscher som SSG växer mest inom är det pumpsektorn samt inom skogsbruk, där även bioenergi är en betydande del. Annars är det, enligt vd Per Ytterell, återigen bearbetning som allt fler kunder vill ha hjälp med. Detta är en del av tillverkningskedjan som oftast har kommit och gått genom åren.

Beläggningen på företaget är i  skrivande stund god, vilket har gjort att man under september månad valde att åter gå upp i tvåskift. 
Dock vet man med sig, sedan tidigare att det är tvära kast i branschen, avslutar Ytterell.