Ons 22 maj / År 42 / Nr 1 2024

Smarta lösningar från Solö Mechanical

Solö Mechanical Solutions AB i Eskilstuna har lång erfarenhet av plåtbearbetning, skärande bearbetning, svetsning och montering.
– Vi är en underleverantör till företag inom mekanisk bearbetning och vi är bra på att göra smarta lösningar till våra kunder, säger företagets vd Thomas Engblom.

Plåtverksamheten hos Solö startades 1975 då Solö Industrier grundades. 2007 bildades Solö Mechanicals Solutions genom en fusion mellan Stens Verkstad och Solö Industri. Företaget har idag cirka 50 anställda.

Solö hjälper till med allt från design och konstruktion till produktion, vilket ger en kortare ledtid från idé till färdig produkt. Resultatet blir att kunderna får betydligt bättre totalekonomi.
– Om en kund kommer till oss och talar om vad han vill ha för produkt och var den ska sitta så kan vi tillverka den. Ibland tillverkar vi även kompletta produkter till vissa kunder, berättar Thomas Engblom.
Solö Mechanical har lång erfarenhet av metallbearbetning, vilket resulterat i en gedigen kunskapsbank. Detta tillsammans med en modern maskinpark gör att företaget kan erbjuda sina kunder smartare lösningar.
För att uppnå sina mål månar företaget om kundnöjdhet, leveranssäkerhet och engagerade medarbetare.

Cirka 100 kunder
Solö Mechanical har totalt cirka 100 fasta kunder och 15-20 av dessa står för cirka 90 procent av omsättningen. Bland de största kunderna kan nämnas Atlas Copco, Bombardier, Scania och Volvo.
– De flesta kunderna finns i Mälardalsregionen i städer som Stockholm, Örebro och Västerås, men även på andra håll. Vi levererar också till bland annat Bombardiers och Scanias enheter utomlands, berättar Thomas Engblom.

Erbjuder helheten
– Vår styrka är att vi kan erbjuda helheten inom mekanisk bearbetning. Vi kan göra ganska komplexa produkter med mycket förädling i som innehåller både plåt, skärande bearbetning, svetsning och montering. För kunderna blir det inte pålägg på pålägg utan de kan köpa allt från ett ställe, säger Thomas Engblom.
För att kvalitetssäkra hela produktionskedjan är Solö Mechanical certifierat enligt ISO 9001 och ISO 14001. Företaget är även certifierat enligt SS-EN 3834 och SS-EN 15085.
– Inom miljö jobbar vi kontinuerligt med att förbättra och effektivisera vår energianvändning. För ett par år sedan bytte vi ut hela belysningen till lampor med lägre energiförbrukning och förra året uppgraderade vi vårt ventilationssystem, säger Thomas Engblom och fortsätter:
– Vi ska fortsätta supporta våra kunder och ge dem bra lösningar. Det kan man bara göra på ett sätt, att vara bra på det vi sysslar med. Dessutom siktar vi på tillväxt och ska fördubbla vår omsättning fram till 2018.