Det går att spara tusenlappar på att fixa dragkroken hos Dragkrokslagret. Företaget monterar endast typgodkända dragkrokar och ger fem års garanti.
Dragkrokslagret AB, med säte i Halmstad, är ledande inom dragkrokar till personbilar och erbjuder ett brett sortiment med omkring 5.000 produkter. En del kunder kan till en början vara skeptiska till det låga priset och tro att produkterna är kinakopior eller så. Men företagets vd David Kristoffersson betonar att så inte är fallet och att prissättningen bygger på ren affärslogik.
– Vi monterar bara ”Rolls Royce” av dragkroksmärken. Det handlar om volym. På en månad kanske en märkesverkstad monterar 2-3 dragkrokar, medan vi monterar 200-300. Våra montörer gör bara en sak, vilket gör dem extremt bra och snabba på det dem gör. De tar dem bara tre timmar att montera en dragkrok istället för åtta timmar, som är den tiden en verkstad normalt fakturerar. Vi gör containerinköp av dragkrokar direkt från tillverkarna i Europa, vilket gör att vi får produkterna till ett bra pris, säger han.
Dragkrokslagret använder samma avancerade datorutrustning som märkesverkstäder och kan utföra komplett uppdatering av bilens mjukvara vid bilspecifika elsatsinstallationer.
– Men det är inte nödvändigt med bilspecifika elsatser. Vår erfarenhet baserad på över 10.000 monteringar säger att vår egna elsats ATC med MOSFET kontrollenhet från Tyska Jaeger har avsevärt högre tillförlitlighet (vid fackmannamässig montering) än liknande bilspecifika elsatser, hela 10 gånger högre tillförlitlighet efter ett års användning. Dessutom kräver de ingen omprogrammering utan fungerar direkt efter installationen varför dessa alltid ingår som standard i våra GDS-paket.
Märkesverkstäderna skrämmer ibland kunderna med att om inte monteringen utförs hos dem så faller garantin.
– Vi erbjuder våra kunder en femårig funktionsgaranti, som omfattar produkten, elsatsen och funktionen. Vi har inte haft en enda kund som upplevt något större problem, säger David Kristoffersson.
– Det vanligaste misstaget som kunder gör är att de glömmer att ta bort en avtagbar dragkrok. Efter ett år har den rostat fast på grund av de höga halterna av vägsalt. Vid besiktningen måste den gå att ta av annars får man underkänt. Vi rekommenderar därför att den plockas av när den inte används. Det är snabbt och enkelt gjort och så slipper den vara i vägen också, tillägger han.
Fler etableringar på gång
Den 1 september 2013 införde Transportstyrelsen en ny lag som innebär att en typgodkänd kopplingsanordning inte behöver registreringsbesiktning. För att slippa registreringsbesiktningen är det därför extra viktigt att ha en typgodkänd dragkrok.
– Den nya lagen har gett oss ett betydligt större ansvar och vi monterar bara typgodkända dragkrokar. De är CE-märkta med typgodkännandenummer.
Förutom i Halmstad har Dragkrokslagret även verkstäder i Stockholm sedan två år och i Göteborg och Malmö sedan i våras.
– Innan vi etablerade oss i Stockholm hade vi ungefär en kund i veckan därifrån. De sparade fem till sex tusen kronor på att ta sig till Halmstad och montera dragkrok hos oss. Vi har en del kunder från Oslo och Köpenhamn också, säger David Kristoffersson, som avslutningsvis berättar att företaget troligen kommer att etablera sig på fler orter till sommaren.