Tor 23 maj / År 42 / Nr 1 2024

Snabba besökare ny målgrupp för fjällen

Fler besökare med löparskorna i högsta hugg söker sig till fjällen på sommaren. Skidorternas satsningar på barmarkssäsongen öppnar dörren för nya upplevelser i fjällkedjan.  

Åre är bara en av orterna i den svenska fjällkedjan som ser en ökning av intresset för fjällets stigar och fjällheder. Med renoverade lednätverk och lättare orientering kring Åre har antalet besökare ökat sommartid. Många har varit vandrare. Nu kommer ännu en grupp till byn och fjällen runt om kring: De som gillar att springa och uppleva mer på kortare tid. 

Här handlar det om trail running – att ta sig fram på naturliga stigar och genom terrängen som bjuds. Kalfjällets fjällhedar och låga vegetation är som gjord för löpturer. En mil, två mil eller längre än så. 
— Visst gör utvecklingen av materialet att fler hittar trail running, menar Erik Ahlström, samordnare för Salomon Trail Tour, aktiv i organisation Team Nordic Trail och själv löpare i fjällen sedan 20 år tillbaka. 
Skor, ryggsäckar och kläderna har verkligen skapat en ny enklare tillvaro för alla som vill springa i fjällen. Lika gärna som man har två tre par skidor i förrådet så är det inte ovanligt att som löpare ha tre olika par skor för olika underlag. 
Det trots ett visst mått av material handlar det om att hitta det enkla och avskalade; back to basic.
 I fallet trail running skapas det även allt fler motionslopp. Och populärt är det: Axa Fjällmaraton 2013 i Vålådalen blev snabbt fullbokat, 800 deltagare, och man har skapat ett öppet maraton och ett halvmaraton för att möta efterfrågan. 

– I resebolagens reklam och i media berättas det om resor som fokuserar på hälsa och wellness, träning och friluftsliv, säger Robert Pettersson, Turismforskare vid Etour Mittuniversitetet, för tidningen Escape Active.
Intresset för att åka på en aktiv semester växer absolut, menar han. En anledning är att det allmänna intresset för välmående och hälsa har växt. Det tar sig naturligt uttryck även i turismen.

Bra information, både på nätet och lokalt, färdiga bansträckningar och tydligt markerade leder är baskrav för att locka grupper och individer till destinationen. Genom att dessutom erbjuda boende, mat, service på plats finns det en växande grupp aktivitetsbesökare att locka. Den här målgruppen är ganska bred men alla svettas gärna på dagarna och de flesta uppskattar därefter en skön säng, bad, bastu, spa och ofta även en god middag.  
Det här är löpare som gärna är aktiva även vår och höst vilket ökar potentialen som besöksgrupp under lågsäsong ännu mer.  Trail running passar väl in i den allmänna restrenden;  kortare ledigheter, ibland bara en långhelg och ett spontant infall, det vill säga kortare tid mellan bokning och resa.  
Varianter som pannlampslöpning på reflexbanor och löpning på vintern ligger redan i planeringspärmen på vissa orter. Vi har säkert bara sett början på löptrenden för trail running i Sverige. 

Föredelar med fjällöpning
Variation i terrängen ger större variation i tempot. 
Terräng ger en mer varierat löpsteg och mindre risk för monotont slitage
Ojämt underlag ger träning i balans och koordination
Starkare benmuskler tack vara högre löpsteg och kraftigare avstamp
Vistelse i naturen sänker vår mentala stressnivå
Bättre luft än om du springer i stadsmiljö
Mindre tidsstress, tidtagning och hets – mer upplevelse

På nätet are.360.com facebook Åredalen Running