Tor 26 maj / År 40 / Nr 1 2022

Soft Center Ronneby – internationellt uppmärksammad kunskapsmiljö

Samverkan, utveckling och kompetens är tre ledord som Soft Center Ronneby bygger sin verksamhet kring. Soft Center, som funnits sedan 1987, bidrar med mycket mer än enbart lokaler. Här finns en fantastisk miljö som främjar nätverkande och utveckling, företagsklimatet är så fruktbart att det har uppmärksammats internationellt. Här möter verksamheter som Blekinge Business Incubator och Ronneby Kunskapskälla marknadens mest kunskapsdrivna företag som KPMG, Deloitte, Office och Novacast, för att nämna några. Utvecklingsmiljön är unik – i Soft Center finns möjligheter för alla att växa.

I drygt 25 år har Soft Center byggt upp en utvecklingsmiljö som fått företag att utvecklas och växa. Soft Centers VD Tommy Svensson berättar att en av de främsta anledningarna till att det går så bra för företagen i Soft Center är mixen av verksamheter där allt från utbildnings- och utvecklingsföretag till väletablerade IT- och kunskapsföretag bidrar till den unika miljön.
– Vi erbjuder dels en fantastisk miljö, och dels service som underlättar företagens vardag. I hyran ingår reception, postservice och fri parkering. Den kunskapsladdade miljön är perfekt för nystartade verksamheter med stort behov av att knyta kontakter eftersom allt finns under samma tak, förklarar Tommy Svensson.

Verksamhet som gör skillnad
Soft Center har i dag cirka 100 hyresavtal, det största omfattar en friskola med förskoleklass upp till nionde årskurs. Ronneby Kunskapskälla är en annan aktör med studieverksamhet, fast då med fokus på utbildning för vuxna.
Privatpersoner, företag och organisationer deltar i Kunskapskällans utbildningar. Allt från högskola och yrkeshögskola till uppdragsutbildningar finns samlat under samma paraply.
Kunskapskällan drivs av Ronneby kommun. Det gör också Cefur, i samma lokaler. Inspirerad av innovationsplattformen Cradle to Cradle och i samspel med högskolor och forskningsinstitut hjälper Cefur företag med produktutveckling med starkt miljöfokus.
– Det handlar om att ta ansvar för en produkt hela vägen från utveckling och tillverkning till omhändertagande och återvinning. Vi är stolta över att ha den här typen av verksamhet här i Ronneby, säger Tommy Svensson.
Vid Kunskapskällan finns också Cela. Det är ett regionalt projekt som inspirerar till att använda nätet på innovativa sätt. Små- och medelstora företag är en viktig målgrupp.

Plats för det mesta
Det finns många fördelar med att etablera sig i Soft Center i Ronneby Ett geografiskt fördelaktigt läge där E22 mellan Malmö och Norrköping korsar väg 27 till Växjö. Tåg till Malmö/Köpenhamn . Flygplats som har nationell status, med upp till sju dagliga avgångar till Stockholm. Stort serviceutbud med restauranger, aulor och konferenslokaler.
– Vi för diskussioner med företag i storstäderna som tittar på möjligheten att etablera filialer i Soft Center. Kundsupport och säljkontor är perfekt att lokalisera här eftersom vi har en starkt motiverande miljö med en kompetent och lojal arbetskraft och betydligt lägre hyresnivå än i storstäderna, berättar Tommy Svensson.

Ronneby – den moderna kurorten
Ronneby är en välbesökt skärgårdskommun i Blekinge mycket tack vare sin långa tradition som kurort. Idag marknadsförs Ronneby som den moderna kurorten, där Ronnebybor såväl som långväga besökare ska kunna njuta av en unik miljö och hög livskvalitet, inte minst i brunnsparken och på Ronneby Brunn. Ett besök i Ronneby är uppskattat bland både kunder och företagspartners. Soft Center erbjuder en väg in i kommunen, en möjlighet att etablera sig i denna unika miljö.