Nyfikenheten och intresset växer kring möjligheterna att ta vara på energi från solen. Tack vare statliga stöd har många redan kunnat installera solcellspaneler på väggar och tak, och på så vis lyckats ställa om såväl sin ekonomi som stora delar av sin klimatpåverkan.
Med dagens teknik är solcellspanelerna så effektiva att de lönar sig att installera även i länder som Sverige. Sverige har faktiskt fler soltimmar per år än man kan ana. Dessutom fungerar solcellspaneler som mest effektivt när det inte är för varmt. En kylig men klar vinterdag ger riktigt bra förutsättningar för solcellspanelerna att visa vad de går för.
En god investering
Intresset för solcellspaneler ökar, men att sitta med bidragsansökningar och ge sig in i tillståndsprocessen kan nog avskräcka en del. I Värmland finns det professionell hjälp att få – och den ingår till och med i köpet av den nya solcellsanläggningen. Kanske är det just därför som Värmland tycks vara lite av en föregångare när det gäller klimatomställningen.
Marita Wallström, grundare och ägare av konsultföretaget Sun of Sunne, gör årligen flera hundratals hembesök där hon noggrant går igenom fastighetens förutsättningar för att installera solcellspaneler. Hon hjälper till med alla ansökningar, både för tillstånd och för bidrag. Hon ser även till att skriva avtal med leverantörer och installatörer enligt principen med mängdrabatt.
– Nästan alla fastigheter lämpar sig för solcellspaneler – om läget är rätt. Det är alltid en god investering, som betalar sig inom några år. Den exakta återbetalningstiden är beroende på hur huset ligger och hur mycket el man själv använder. Den som använder mycket el kommer att spara stort, och den som använder mindre kan tjäna pengar på att sälja sin överskottsel. Ofta blir det el över när solcellspanelerna jobbar för fullt, och den säljs då till ett lokalt energibolag och blir en del av den allmänna elmixen, förklarar Marita Wallström.
Ser ljust på framtiden
I en tid då alla talar om Agenda 2030 och att Sverige ska vara en föregångare på miljöområdet finns inga gångbara argument för att inte satsa på solenergi. De statliga bidragen är en morot och ett välkommet stöd som möjliggör den eftertraktade energiomställningen. Marita Wallström kommer sannolikt att ha fullt upp under 2020.
– Jag driver verksamheten själv och mitt mål är givetvis att hinna med så många besök som möjligt. Om det fortsätter i den här takten kanske jag behöver anställa en eller ett par konsulter som kan hjälpa mig nå ut till alla som är intresserade. Jag ser mycket positivt på det kommande året, säger Marita som avslutning.