Fre 14 jun / År 42 / Nr 1 2024

Sollefteå Bygg- och Renovering nobbar inga jobb

Sverige har blivit byggkranarnas land. Det byggs mer än på flera decennier och att få tag på ett byggbolag som har tid med nya projekt inom det närmaste halvåret är en stor utmaning. De företag som har vågat rusta för framtiden är de som står sig bäst nu när konjunkturen vänt – Sollefteå Bygg- och Renovering AB är ett av dem.

Med några av landets största försäkringsbolag som uppdragsgivare samt offentliga beställare som återkommande kunder har Sollefteå Bygg- och Renovering lyckats expandera under tio års tid. En rad långsiktiga beslut har lagt grunden för en stabil verksamhet som har präglats av tillväxt även under de tuffa åren, något som grundaren Anders Strömqvist är mycket stolt över idag.
– Vi har i princip aldrig tackat nej till jobb utan har fokuserat på att hjälpa våra kunder oavsett om det är stora eller små uppdrag. Vi har resonerat som så att ett mindre jobb kan ge en fot in – och så har det också blivit. Från att ha utfört ett dagsjobb kan vi för samma kund gå vidare med att genomföra ett omfattande renoveringsprojekt över flera månader, berättar Anders, som är ensam ägare och vd sedan starten 2006.
Sollefteå Bygg- och Renovering utför de flesta sorters nybyggen och är även experter på att återställa fastigheter efter skador orsakade av vatten, brand och storm. Löpande underhåll och byggservice för offentliga beställare är sedan länge en omfattande del av verksamheten och Anders hoppas att den kommer att bli ännu större framöver med tanke på allmännyttans satsningar för framtiden.

Fler vattenskador troliga
När Sollefteå Bygg- och Renovering etablerades hade Anders Strömqvist redan över 20 års erfarenhet av att arbeta med vattenskador och omfattande renoveringsarbeten. Det är kunskap som verkligen efterfrågas på marknaden idag. Att det kommer att bli fler vattenskador menar Anders är rimligt att anta, eftersom många vatten-och avloppsnätverk är byggda innan eller under miljonprogrammet och därmed har några år på nacken.
– Det finns ett stort renoveringsbehov när det gäller vatten- och avloppssystem i äldre fastigheter. Många stora fastighetsägare kommer att ta tag i den biten nu och vi hoppas givetvis på att få vara med och räkna på de lite större jobben. Där har vi den erfarenhet och kunskap som krävs för att resultatet ska bli optimalt.
Anders Strömqvist är själv oftast inte med ute på fältet längre, men delar gärna med sig av sin kunskap till nästa generation. Han brukar finnas på plats för att gå igenom färdiga jobb innan allt överlämnas till kund, som en extra kvalitetskontroll och garanti för kunden. Till sin hjälp har han ett 20-tal yrkesutbildade och erfarna snickare, plattsättare och mattläggare, samt även certifierade experter för arbete i våtrum.

Lyckas tack vare engagemang
Sollefteå Bygg- och Renovering arbetar med allt från stort till smått – det vill säga allt från stambyten till montering av golvlister. Bredden är den främsta styrkan, tillsammans med ett exceptionellt engagemang från personalen.
– Vi har funnits med på den lokala marknaden här i Sollefteå med omnejd i både hög- och lågkonjunktur. Våra kunder och partners vet att de kan lita på oss i alla lägen, vi levererar det vi lovar och kommer att fortsätta göra det. Det har varit en rolig och givande resa till framgång, och jag har min personal att tacka för att vi lyckats så här bra, säger Anders Strömqvist, som också tillägger att hustrun Maria Strömqvist spenderat många timmar med bokföring och administration för att stötta Anders i utvecklingen av sitt företag.