Tor 23 maj / År 42 / Nr 1 2024

Solljus erbjuder marknadens mest effektiva belysningslösningar

Östersundsföretaget Solljus AB har utvecklat belysningsarmaturer som levererar ett behagligt vitt ljus som påminner om naturligt dagsljus. Tack vare en smart konstruktion kan Solljus lösningar spara mycket stora mängder energi, beroende på applikationsområde ligger den totala besparingen på mellan 40 – 80 procent. Behovet av att byta ut gamla armaturer är stort inom industrin över hela Europa. Dessutom tillämpas de nya, klimatsmarta armaturerna från Solljus i allt fler nya vägprojekt.

LKAB, Volvo, Akzo Nobel, SSAB, SCA, Wärtsilä, Outokumpu, Svenska försvaret och XL-Bygg är exempel på stora företag som redan har valt att installera armaturer från Solljus. Med ett stort antal referensprojekt bakom sig fortsätter företaget att utveckla marknadens smartaste och mest effektiva belysningslösningar.
– Vi har bevisat energibesparingsmöjligheter på upp till 80 procent beroende på tillämpning, inleder VD Anders Magnusson. Vi använder oss av en keramisk metallhalogen med ett ljusutbyte på mellan 92 – 120 Lumen/Watt, ljuskvaliteten är i princip oförändrad under hela livstiden. Det finns inget annat alternativ på marknaden idag som kan överträffa detta.

Minskat underhåll
Armaturerna har en betydligt längre livslängd än konventionella alternativ, driftdonen har en livslängd på 80 000 – 200 000 timmar och ljuskällorna mellan 15 000 – 35 000 timmar. Med färre byten av armaturer och ljuskällor sparas kostnader in samtidigt som lösningen också gynnar miljön. Solljus armaturer är dessutom mycket enkla att installera och det krävs färre driftdon då ljuskällorna reflekterar mer ljus än andra alternativ.

Fördelar för människor
Fördelarna med Solljus egenutvecklade lösningar är många, förutom den påtagliga besparingsmöjligheten finns även en rad klara fördelar för människors hälsa och säkerhet.
Med ett vitt, jämnt och flimmerfritt ljus som påminner om naturligt dagsljus uppnås den absolut bästa arbetsmiljön där människor trivs och kan prestera maximalt. Det är ett mycket behagligt ljus att vistas i samtidigt som man får korrekt färgåtergivning och tydliga kontraster. Färgåtergivningsindex för Solljus ligger på 83 – 96 Ra, i jämförelse med dagsljus som har 100 Ra.

Redo för ökad export
Anders Magnusson berättar att större delen av Solljus tillverkning kommer att gå på export under kommande år. Solljus exporterar redan idag till ett tiotal länder.
– Gamla industriarmaturer kommer att börja fasas ut från och med 2015 enligt nya EU-direktiv. Direktivet omfattar också de gula lamporna som används för att lysa upp exempelvis vägar och cykelleder. Det handlar om byte av oräkneligt många ljuskällor, miljarder lampor kommer att fasas ut och de måste ersättas med nya, mer effektiva och klimatsmarta alternativ. Det innebär naturligtvis en enorm möjlighet för oss.
Den stora nyheten är att man enats om att ljuskällor ska mätas i Lumen/Watt istället för i Watt, tidigare har Watt varit den konventionella standarden för att ange prestanda på våra lampor, men det säger egentligen ingenting om hur mycket ljus man får. Det gör däremot Lumen/Watt.
– Mätt i Lumen per Watt är vår lösning den mest effektiva som finns att tillgå på marknaden idag. Nu när industrin har gjort alla andra möjliga effektiviseringar som att byta fönster och extraisolera så återstår belysningen som besparingsmöjlighet. Vi är redo för marknadens ökade efterfrågan, säger Anders Magnusson avslutningsvis.