Sön 26 maj / År 42 / Nr 1 2024

Sölvesborg – kommunen med en attraktiv boendemiljö

Sölvesborgshem bildades 1952 som en bostadsstiftelse och 1989 ombildades stiftelsen till Sölvesborgshem AB.
Bolaget äger och förvaltar idag 1190 lägenheter och 65 lokaler.
– Vi har lägenheter i cirka 45 bostadsområden spridda runt om i kommunen och vi har även en ganska stor del marklägenheter. Lägenheterna är i alla storlekar, från 1-or till 4-or, berättar Lars-Göran Olsson, projektledare på Sölvesborgshem AB.

Just nu pågår projektering för byggnation av två flerbostadshus i Sölvesborgs nya stadsdel Ljungaviken.
– Det kommer att bli två femvåningshus med sammanlagt 26 lägenheter. Inom samma område planerar vi även för att bygga ett äldreboende med plats för 54 personer med tillhörande lokaler för terapi- och dagverksamhet. Vi planerar även för byggnation av ett s.k. LSS-boende så vi har alltså mycket stora investeringar på gång i flera nya projekt, berättar Lars-Göran Olsson.

Rofylld natur
I Ljungaviken kommer man att bo mitt i en rofylld natur med anslutning till Sölvesborgsviken och med gångavstånd både till golfbana, som bara ligger några hundra meter bort, och till Sölvesborgs medeltida stadskärna. Den nås via en nybyggd gång- och cykelbro, som knyter samman stadens centrum med Ljungaviken och övriga Listerlandet med alla dess trevliga kustanknutna samhällen, badstränder och fritidsområden.
Husen som nu byggs kommer att vara utrustade med en hög grundstandard samt vara välisolerade och byggda med material som ska reducerade kommande drift- och underhållskostnader. Det ska medföra lägre framtida kostnader och minskade koldioxidutsläpp.
– Ljungaviken är ett utmärkt område för många nya bostäder. Vi är först med att bygga lägenheter där med hyresrätt, men området är dessutom också lämpligt för bostadsrätter och villor, säger Lars-Göran Olsson.

Populära bostadsområden
Populära bostadsområden i övrigt, förutom centralt belägna flerfamiljshus, är bland annat Valjeviken som också ligger väldigt kustnära och med bokskog samt naturreservat som granne. Vidare har man ett populärt bostadsområde i Hällevik med närhet till en underbar natur, ett gammalt fiskeläge och intilliggande badstrand.
Dessutom har Sölvesborgshem lägenheter i områden som Mjällby, Nogersund, Krokås, Ysane, Norje och Värhult.
Bolaget förvärvade inför år 2004 kommunens samtliga äldreboenden och s.k. gruppboenden med placering i Sölvesborg och Mjällby.
– Vi har under senare år ständigt haft något eller några större upprustningsprojekt på gång inom vårt fastighetsbestånd, säger Lars-Göran Olsson.

Många fördelar
Lars-Göran Olsson, som har arbetat med fastighetsbeståndet sedan 1978, ser många fördelar med att bo i Sölvesborg.
– Vi känner att vi har ett centralt och bra läge med en trevlig stadskärna som man försöker bevara i möjligaste mån och som skapar en småstadskänsla. Vi har dessutom bara cirka 20 minuters resväg till våra grannar Kristianstad i väster, Karlshamn i öster och Olofström i norr.
I staden finns ett resecentrum med järnvägs- och bussförbindelser, som gör att man relativt enkelt når sådant som eventuellt kan saknas lokalt. Förhoppningsvis kommer även de s.k. Pågatågen från Skåneregionen att trafikera även resecentrumet i Sölvesborg inom en snar framtid.
Sölvesborg har också närhet till hela fem flygplatser som finns i Ronneby, Kristianstad, Växjö, Sturup och Kastrup.
Sölvesborgs kommun har en mycket bra boendemiljö med en lång kuststräcka och många fina byar runt om i kommunen.
– Detta har gjort att många sedan lång tid tillbaka har valt att skaffa sig fritidsstugor här efter att de tidigare har besökt och beundrat vår fina miljö, säger Lars-Göran Olsson.

Hårdrock och jazz
Under sommaren är Sölvesborg högt uppskattat av turister som nära nog fördubblar kommunens invånarantal från cirka 17.000 till runt 30.000. Den största attraktionen under sommarperioden är Sweden Rock Festival som går av stapeln i början av juni varje år och drar över 35.000 hårdrockare från hela världen till Sölvesborg.
– Det är dock inte enbart musikälskare av typen hårdrockare som drar sig till kommunen. I vårt trevliga Hällevik anordnas sedan flera år tillbaka även Sveriges största tradjazz-festival i anslutning till ortens fina hamn och dess omgivning. Detta är ett mycket välbesökt arrangemang, säger Lars-Göran Olsson.
Invånarna i Sölvesborg, och säkerligen många även från grannkommunerna, är mycket stolta över sitt allsvenska fotbollslag Mjällby AIF, som spelar sina hemmamatcher på arenan Strandvallen i Hällevik.
– För att vara en sån liten kommun som Sölvesborg är det strongt att ha ett lag som är med i allsvenskan för fjärde säsongen i rad, säger Lars-Göran Olsson stolt.
I samband med att det nya bostadsområdet Ljungaviken nu öppnas så hälsas nya kunder välkomna till Sölvesborgshem och kommunen.
Sölvesborgshem AB har 27 anställda och omsätter cirka 90 miljoner kronor.