Tor 7 dec / År 41 / Nr 5 2023

Som utomlands fast hemma på Gotland

Konferens året runt – Gotland är Sveriges vackraste och mest hållbara konferensdestination. Som utomlands fast hemma.

– Att det är lätt att ta sig till Gotland är en stor konkurrensfördel. Vi utvecklar det ett steg till nu genom att erbjuda konferensmöjligheter komplett med möteslokaler och måltider ombord på färjorna, berättar Adam Jacobsson, försäljnings- och marknadschef på Destination Gotland.

Närhet till naturen och havet
Företag kan alltså hyra konferensrum ombord och optimera restiden. Man har tänkt på allt. Konferensgruppen möts redan på färjeterminalen av en konferensvärd som är med under hela resan och som ser till att konferensen flyter på smidigt.
– Vi möter en stor målgrupp med konferenssatsningen, som bottnar i att vi vill skapa ett intresse för Gotland som inte bara kopplas till juli och Almedalen. Gotland är ett prisvärt alternativ om man jämför med till exempel Stockholm. Dessutom kan vi konkurrera med upplevelser här på Gotland, med direkt närhet till naturen och havet, säger Adam Jacobsson.
Världsarvsstaden Visby är värd ett besök året om. Här finns ett tiotal White Guide-restauranger och minst lika många mikrobryggerier som bjuder på lokala ölsorter.
För att skapa en minnesvärd upplevelse räcker det att strosa runt i staden och utforska alla ruiner och gränder. För den mer äventyrslystne finns cykling och klättring på ön. De som har tid att röra sig utanför Visby belönas av storslagna naturlandskap, exempelvis Fårö som har de världsberömda raukarna, naturens egna stenskulpturer.

Mer tid att uppleva Gotland
Destination Gotlands färjetrafik är ett av Europas modernaste trafiksystem till sjöss. Årligen transporteras cirka 1,76 miljoner passagerare, 560 000 personbilar och 810 000 längdmeter gods. Under sommarsäsongen erbjuds upp till 21 turer per dygn.
Det finns möjlighet att konferera på samtliga tre stora fartyg, det finns dels små och stora konferensrum, dels biosalong som passar bra till konferens.
– Genom att starta konferensen ombord får man mer tid över för att upptäcka Gotlands fantastiska utbud, påminner Adam Jacobsson.
Att resa med Gotlandsfärjorna är även ett bra miljöval för företag som vill visa att de är hållbara. I enlighet med de globala målen i Agenda 2030 och den svenska klimatlagen som bland annat föreskriver att inrikes resor ska minska sina koldioxidutsläpp med 70 procent fram till 2030, strävar Destination Gotland efter att ständigt förbättra den egna verksamheten och minska färjornas klimatpåverkan.
I dagsläget släpper Gotlandstrafiken i snitt ut 6,3 kg koldioxid per resenär och resa. Ett par av färjorna drivs med flytande naturgas, LNG, som är det bästa alternativet till marin diesel som finns idag. Dessutom har man installerat landström i hamnen i Visby så att fartygen kan stänga av sina huvudmotorer när de ligger vid kaj.

Kort info om Destination Gotland
Destination Gotland är ett helägt dotterbolag till Rederi AB Gotland. På uppdrag av svenska staten bedriver Destination Gotland färjetrafiken mellan Visby, Nynäshamn och Oskarshamn. Nuvarande avtal med Trafikverket gäller fram till 31 januari 2027.