Lör 2 dec / År 41 / Nr 5 2023

Spaljisten är experter på att foliera

Spaljisten kan det här med att foliera, det vill säga klä spånskivor med folie för att få en estetiskt utformad och tålig yta. Nästan alla möbler i Ikeas sortiment är folierade, liksom möblerna i konkurrenternas sortiment. Efterfrågan på världsmarknaden är enorm – och det småländska företaget anses vara en av de främsta på området.

Niklas Lundin, vd för Spaljisten samt koncernchef för Anebyhusgruppen, är mycket nöjd med utvecklingen. Spaljisten expanderar med fler produkter på marknaden, och när fler inser fördelarna med att foliera öppnas ytterligare möjligheter. Det är inte bara möbler som kan folieras – alla miljöer i hemmet, på kontoret och i offentliga miljöer kan få stilfulla uttryck med hjälp av foliering. Det bästa av allt är att det görs på ett hållbart sätt i Spaljistens fabrik.

Ny produktionsyta i Åseda
Efter de senaste årens framgångar planerar Spaljisten för en utökning av produktionsytan i fabriken i Åseda. Det kommer att byggas flera nya linjer för nya produktgrupper. I skrivande stund befinner man sig precis i slutfasen i beslutsprocessen, men troligt är att investeringarna kommer att genomföras under 2019 och 2020.
– Det är ganska stora investeringar som ska göras och stora förbättringar som vi planerar för med större ytor. Gammal utrustning ska bytas mot ny och vi kommer att stå rustade för en mycket större produktion framöver, säger Niklas Lundin.
Sammantaget handlar det om en expansion på ungefär 6500 kvadratmeter som läggs till den befintliga ytan på dryga 35.000 kvadratmeter. Med andra ord mycket stora ytor för att bedriva tillverkning av moderna folier.

Fler med på resan
Spaljisten har genomgått en mycket spännande resa under de senaste åren, och har gått från att få räkna varje krona till att ha en god lönsamhet. Därför kan man nu genomföra de investeringar som ska ta fabriken in i framtiden.
– De nya volymer som vi planerar för kommer att innebära nyanställningar, konstaterar Niklas Lundin.
För att träffa rätt i rekryteringen kommer Spaljisten att satsa på lokala samarbeten, till exempel Växjölöftets jobbmässa och andra lokala satsningar som ska få fler ut i jobb.
Ett arbete på Spaljisten ger möjligheter att få vara med och påverka utvecklingen inom framtidens möbelindustri – ett mycket spännande uppdrag som borde locka många till branschen.
– Det kommer att finnas goda utvecklingsmöjligheter här för den som vill satsa på framtidens teknik för foliering, helt klart, avslutar Niklas Lundin med.