Fre 14 jun / År 42 / Nr 1 2024

Spånskivor för professionella husbyggare

Spånskiva som spånskiva? Inte för professionella husbyggare som värdesätter hög kvalitet och produkter som höjer värdet på slutprodukten. Byggelit tillverkar helt kundunika spånskivor som levereras kompletta efter mått, tjocklek och håltagning, färdiga för montering.

– Vårt mål är att ständigt förnya oss och vidareutveckla våra förädlingsmoment. Ju mer vi kan göra för kunden, desto mindre behöver kunden göra i sin egen anläggning. Ett exempel är våra färdiga håltagna spånskivor, som ger en betydligt bättre arbetsmiljö och effektiviserar byggnationen. Vi strävar efter att kunna erbjuda fler skräddarsydda lösningar hela tiden, säger Mårten Eriksson, vd på Byggelit.
Det finns ingenting som en enkel spånskiva – att tillverka spånskivor är en teknisk utmaning med många moment. Byggelit har alla processer under samma tak i fabriken i Lit, som ligger strax utanför Östersund. Här kan man tillverka upp till 65.000 kubikmeter färdig spånskiva i en uppsjö av olika kvaliteter och tjocklekar.

Bara rent norrländskt
På Byggelit värnar man den svenska träbyggnadstraditionen. Trä är ett hållbart material som binder koldioxid och som är förnybart. Det är slitstarkt och dessutom vackert som inredningsmaterial. Samtliga produkter i Byggelits sortiment tillverkas av norrländskt virke, närmare bestämt från tall och gran, och baseras på 100 procent ny råvara som är Svanen- och FSC-märkt.
– För oss är det en självklarhet att enbart använda norrländskt trä som vi vet håller våra höga krav på kvalitet och hållbarhet. Det ligger också i linje med våra kärnvärden, som faktiskt är desamma som när verksamheten grundades för 55 år sedan, där vi enbart tillverkar pålitliga produkter, tar stor miljöhänsyn och eftersträvar en effektiv produktion med stor flexibilitet, informerar Mårten Eriksson.

För moderna husproducenter
Byggbranschen har väldigt många leverantörer och fler tillkommer hela tiden. Det är samtidigt en mogen bransch som bygger på goda relationer och traditioner. Med kvalitet och pålitlighet som främsta ledord står sig Byggelit mycket bra i den tilltagande konkurrensen.
– Vi har alltid satsat på att utveckla nya produkter och processer. Det märks på det breda sortiment vi har idag, där vi kan erbjuda allt från specialanpassade och lättmonterade innertak och väggar till kundanpassade, håltagna och tillsågade golvskivor. Vi baserar tillverkningen på kundens konstruktionsritning och levererar en montagefärdig byggsats, förklarar Mårten Eriksson.
Genom att skivorna levereras direkt till bygget som en färdig byggsats, klar att montera, ges stora tidsbesparingar. Med håltagna skivor minskar också risken för mätfel och fördröjande åtgärder förknippade med det. Arbetsmiljön blir renare utan manuell hantering av håltagning, och det blir inte heller något materialspill att ta hand om eftersom skivorna är anpassade.
Kort sagt – en modern, miljöinriktad och hållbar husproducent gör klokt i att anlita en leverantör med samma värdegrund och känsla för hållbarhet. En leverantör som Byggelit.