Tor 20 jun / År 42 / Nr 3 2024

Sparad tid och högre kvalitet behöver inte kosta skjortan!

I Jönköping finns IT-företaget Qsys Sverige AB. Mikael Andersson är VD och Boris Gasic produktchef. Qsys är ett företag i tiden – som jobbar för att kunna erbjuda sina kunder bättre logistik med lagerhanteringssystemet Quickpick.

Qsys startade 2004 och har idag femton anställda. Huvudprodukten är applikationen som säkerställer effektiv inleverans, lagerplock, inventering och lagerflytt.
— Sedan vi började jobba med Quickpick har vi definierat ett antal områden där vi vet att vi verkligen skiljer oss från andra i branschen. Vi gör det smidigare, smartare och framförallt bättre. Vår produkt gör det enkelt för lagerpersonalen att bli effektivare, och det med ökad kvalitét och leveranssäkerhet som resultat, säger Mikael.

Affärserfarna tillfälliga truckförare
Jaha, säger jag; ännu en skrivbordslösning… Svaret kommer blixtsnabbt från Boris:
— Du kan aldrig gissa hur många timmar vi har åkt olika truckar i olika lagermiljöer för att hitta det viktiga användarperspektivet och sedan utvecklat vår applikation utifrån det!

Både Mikael och Boris kommer från affärssystemsbranschen. De är alltså inga ”IT-nördar”, utan ”lönsamhetstänkare” med stor erfarenhet av att skapa värden med IT-hjälpmedel. De har utgått från kundbehovet och ingenting annat. Boris minns hur det började:
— Vi utvecklade Quickpick 2005. Det tog ett år innan vi hade första kunden på en kundspecifik lösning. Sedan dess har produkten förfinats otroligt och efterhand har vi gjort vår programvara till en unik standardprodukt som kan integreras i alla befintliga affärssystem.

Nöjda användare
Branschen är mångfacetterad. Det gäller att kunna hantera allt – från den största kunden till den mest intensiva. Boris vet:
— Ett exempel är en kund som har 70 000 plockrader per dag och begränsade personalresurser. Där måste allt flyta friktionsfritt, så det är ytterst viktigt med enkelhet i systemet – en förutsättning för att klara dagens effektivitetskrav. Generellt sett vill lagerpersonalen påverka vilka hjälpmedel de ska ha, men oftast får de inte välja. Vi på Qsys vänder på steken och tycker att medarbetarna ska få den enhet som passar dem bäst. Nöjda användare levererar mer felfri effektivitet!

Enklare, modernare – och med rätt fokus
Med traditionella lösningar kostar hårdvaran mycket, t ex dyra truckdatorer, men så behöver det inte vara med Quickpick.
— Vi kan välja enklare, modernare utrustning och i stället tillföra mer affärsnytta. Alltså mer effekt för pengarna., anser Boris. Mikael instämmer:
— Det stora för oss är att flytta fokus från hårdvaran till arbetssättet och arbetsmiljön – och att se till att företaget har ständigt uppdaterad och rätt information i sina affärs- och beslutssystem. Quickpick är inget parallellt lagersystem som kräver dubbla uppsättningar av grunddata, utan förädlar bara affärssystemets data. Quickpick kommunicerar med Monitor, Microsoft Dynamics NAV, Jeeves, Pyramid och DL Prime. Snart även med Visma.

Exempelvis Monitor-användare kan med enkla medel testinstallera Quickpick. När Monitor lagt in sin Quickpick-plugin är det klart för provkörning.