Sön 14 aug / År 40 / Nr 3 2022

Specialisten på kablage

IMAK AB i Hässleholm förser sina kunder med kablage enligt önskemål, allt från den enklaste kabeln till mer komplexa produkter.
Företaget drivs av Andreas Rangvén och Mathias Karlsson och sysselsätter 30 anställda.

Året var 1998 då IMAK AB startades av Ingvar Olsson, Mathias Karlsson och Andreas Rangvén i en lokal på cirka
500 kvadratmeter.
– Vi jobbade tidigare i en annan kablagefirma, men när de skulle flytta sin verksamhet från Hässleholm till Kristianstad så beslutade sig vi oss för att starta eget, berättar Andreas Rangvén.
Ingvar Olsson har numera gått i pension och verksamheten drivs idag av Mathias och Andreas. Rollen som VD turas de om att ha och övriga ansvarsområden har de delat upp mellan sig. Andreas sköter de mesta kundkontakterna och Mathias är produktionsledaren.
IMAK AB har den utrustning som krävs både för kablage av standardtyp och för uppdrag av mer speciell karaktär. Standardkablar produceras effektivt i företagets automatiserade maskinpark och specialfallen löser man ofta med hjälp av lite uppfinningsrikedom.

Skräddarsydda produkter
– Kablagen används på till exempel husvagnar, båtar och industrifläktar och det är skräddarsydda produkter. Vi har inga egna produkter utan det är kunden som konstruerar och lämnar en ritning och vi tillverkar efter önskemål, berättar Andreas Rangvén.
Kunderna består främst av tillverkande industrier, både lokala och mer långväga.
– Kunderna i närområdet är viktiga för oss. Ett par av våra kunder är här varje dag och alldeles nyss lastade jag en lastbil för en kund från Hässleholm som är här varje dag och hämtar grejer. Men vi skickar även produkter till Stockholm, Göteborg, Litauen och Polen till exempel. Det är ingen skillnad för oss att skicka produkter till grannbyn eller till Frankrike.
Genom sin geografiska närhet till många av kunderna får IMAK ytterligare fördelar när det gäller brådskande beställningar.

Korta beslutsvägar
Flexibla maskiner, snabba leveranser och korta beslutsvägar är några av styrkorna hos IMAK AB.
– Jag och min kollega Mathias sitter mitt emot varandra på kontoret så när det ringer en kund och vill ha material till en viss dag kan jag kolla direkt med honom. Det behövs alltså ingen långbänk på så vis, säger Andreas Rangvén.
Att snabbt kunna fatta beslut, ge klara besked och anpassa sig till kundens önskemål är naturligtvis uppskattat hos kunderna.
IMAK erbjuder små serier till låga priser och kan även göra fullgoda prover innan en serie körs igång.
– Även om en del av våra kunder är stora så är de ganska småskaliga. De beställer inte 100.000 eller 10.000 kablage utan kanske 5, 10 eller 100.

God utveckling
Utvecklingen har varit god för IMAK sedan starten och företaget har vuxit, både personalmässigt och lokalmässigt. Personalstyrkan har vuxit från två anställda till 30 och lokalytan har ökat från 500 kvadratmeter till 1.500.
IMAK omsätter idag cirka 20 miljoner kronor.
Sedan 2008 är företaget AAA-ratat och att ha en bra ekonomi är naturligtvis ett bra försäljningsargument.
– Vi har en lagom storlek på företaget nu och även om vi blir större ska vi inte tumma på de små kunderna, alla är lika viktiga. Vi ska fortsätta vara en trygg och pålitlig samarbetspartner för alla, säger Andreas Rangvén.