Lör 2 dec / År 41 / Nr 5 2023

Stålstommar till hela svenska byggindustrin från Hudiksvall

Sjölins Smide har levererat robusta stålstommar till den svenska byggindustrin sedan 1883. Oräkneliga ton stål har passerat fabriken i Hudiksvall under de senaste 135 åren, och mycket mer kommer det med stor sannolikhet att bli under kommande sekel.

När byggbranschen går på högvarv har Sjölins Smide bråda tider. Med referensobjekt som Nationalmuseum, Nya Karolinska sjukhuset, Akademiska sjukhuset i Uppsala och Norra Länken Stockholm visar företaget tydligt vart man står och på vilken nivå man konkurrerar. När enbart det bästa är gott nog är Sjölins Smide bevisligen förstahandsvalet.

Fortfarande ren stål
Det är egentligen väldigt häftigt att ett medelstort norrländskt smidesföretag har kraft att leverera till några av landets största och mest välrenommerade beställare. Bakom de stora projekten står ofta internationellt välkända aktörer som Skanska, Peab, Skanska och NCC – och Sjölins Smide levererar till samtliga.
Företaget etablerades av Per Sjölin i Hudiksvall 1883 men har sedan 1930-talet ägts och drivits av duktiga och engagerade personer, ägarna har alltid varit aktiva i företaget och värnat om företagets bästa. Det är fortfarande samma kärnvärden idag som för 135 år sedan – Sjölins Smide ska leverera med flexibilitet, ansvar, respekt och glädje. Råvaran är också densamma i form av högkvalitativt stål, men skillnaden är den geografiska spridningen.
– Sjölins Smide startade som familjeföretag i liten skala och fokuserade främst på Hudiksvall med omnejd. Det är en fantastisk resa som gjorts under drygt ett sekel och idag hör vi till de främsta leverantörerna av stålstommar och material till den svenska byggindustrin, berättar företagets vd Ulrik Jonasson.

Behåller jobben i norr
Nationalmuseum och Nya Karolinska sjukhuset är naturligtvis mycket välkända och uppmärksammade projekt, men bland de mest förekommande projekten finns upprustning och ombyggnad av pappers- och massabruk, sågverk och andra industrier från Norrland till Södra Sverige. Bland mer uppmärksammade specialprojekt kan nämnas renovering och ombyggnad av hoppbackarna i Falun inför Skid-VM 2015.
– Något som vi är oerhört stolta över är att vi fortfarande levererar med egen arbetskraft från trakten. Vi outsourcar inte som många av konkurrenterna har valt att göra, utan fortsätter att satsa lokalt. Vi är en anrik aktör och en viktig del av Hudiksvalls näringsliv, då måste vi också visa att vi tänker värna om regionen och det gör vi genom att bevara jobben här, säger Ulrik Jonasson med eftertryck.
För projekt i exempelvis Stockholm hyrs alltså inte extern arbetskraft in – det är alltid egen personal från Hälsingland som tillverkar, monterar och slutligen kontrollerar konstruktionen. Det är så Sjölins Smide arbetar och kommer att fortsätta utvecklas för framtiden.