Fre 1 mar / År 42 / Nr 5 2023

Ständig utveckling pågår i mobila krossverk

Hur går man från att tillverka skinn- och pälskappor till att utveckla högeffektiva mobila krossverk? AB PJ Jonsson & Söner har en händelserik historia bakom sig och en minst lika spännande framtid som väntar. Företaget etablerades redan 1953 och drivs fortfarande av samma familj. Även om inriktningen blivit en annan under åren så är det samma drivkraft och samma omtanke om bygden och kunderan som för PJ Jonsson framåt.

Jonsson lämnade konfektionsbranschen bakom sig drygt tio år efter företaget grundades. Istället såg man en framtid inom bygg- och anläggning, och när förfrågan om att konstruera ett mobilt krossverk kom i början av 80-talet vågade ägarna satsa. Det visade sig lyckosamt, familjeföretaget har nu utvecklat och tillverkat mobila krossverk under eget namn i drygt 30 år för en ständigt ökande marknad.
Jonsson marknadsför och säljer idag sina mobila krossverk över hela Skandinavien, samt når övriga världen via ett samarbete med Sandvik och deras återförsäljare. Företaget har dragit sitt strå till stacken när det gäller att sätta Örnsköldsvik på världskartan som framstående industriort.

Fördelar med mobila krossar
Det finns många fördelar med mobila krossverk. En av de främsta är förenklade transporter och minskad påverkan på miljön. Jonssons krossar kan förflyttas på allmänna vägar.
– Det är naturligtvis en stor fördel att krossen kan flyttas med när arbetet fortgår i berget. Har man flera täkter kan krossen flyttas mellan dem. Vi erbjuder flexibilitet och kostnadseffektivitet i allt vi gör, därför har vi också en omfattande serviceavdelning med lagerhållning av reservdelar vilket våra kunder värdesätter, berättar vd Anders Jonsson.

Förnyar och effektiviserar
Anders Jonsson berättar att hela sortimentet genomgår ständig utveckling för att möta marknaders krav på effektivitet, säkerhet och miljökrav. Marknaden är oerhört kostnadsmedveten och det finns ett antal nyckelaktörer som precis som Jonsson tillverkar mobila krossar. Det som särskiljer Jonssons sortiment är just det nära samarbetet med kunderna.
– Vi står för väldigt mycket kunskap inom vårt segment och vi är stolta över att vara med och driva utvecklingen av mobila krossar framåt för en medveten marknad.
Anders Jonsson avslöjar också att ett förbättringsarbete pågår inom produktionen för att korta leveranstiderna. Som ett led i det ska en ny monteringshall byggas och fler montörer anställas i takt med att den färdigställs. Det är en del av PJ Jonssons strategier för att möta efterfrågan och öka produktionen enligt marknadens krav.