Lör 20 jul / År 42 / Nr 3 2024

Stark framåtanda i Sveriges bästa gymnastikstad

Eskilstuna är inte bara en av landets främsta miljökommuner eller ett av Europas mest avancerade industritekniska kluster. Staden sjuder av en stark framtidstro, en optimism som genomsyrar allt från industriell utveckling till idrottsprestationer på elitnivå. Den positiva andan förstärks ytterligare nu när Eskilstuna blir centralort i samband med den stora satsning som Sveriges Olympiska Kommitté och Svenska Gymnastikförbundet gör inför OS i Rio de Janeiro 2016.

Eskilstuna har tagit stora kliv framåt under de senaste åren, både som framstående miljökommun och som attraktiv etableringsort. Staden är inom det nationella såväl som internationella näringslivet känd för att vara ett framstående produktionstekniskt centrum med drakar som Volvo, ASSA och Swecon i spetsen.
Något som är minst lika spännande är att Eskilstuna även är mästare på att producera talanger utanför industrin. Flera av landets mest framstående idrottsstjärnor har vuxit upp och tränat på elitnivå i Eskilstuna, talanger som uppmärksammas alltmer i takt med att de riktigt stora idrottsevenemangen närmar sig.

Satsar på OS i Rio
Seniorgymnasten Lovisa Estberg tränar på elitnivå i Eskilstuna Gymnastikförening sedan många år tillbaka. Hon har tillsammans med bland andra EM-silvermedaljören Jonna Adlerteg blivit uttagen till en särskild satsning – Projekt Rio 2016– som har målsättningen att få med ett svenskt gymnastiklag till OS i Brasilien om två år. Men innan dess ska femtonåriga Lovisa delta i sin första världscup och samtidigt fixa en plats på gymnasiet till hösten.
– Det är nu det börjar på allvar för min del som senior. Det långsiktiga målet är att få representera Sverige i OS i Brasilien, men det är fortfarande många steg kvar på vägen dit, säger Lovisa Estberg.
Tuffa träningspass sex dagar i veckan varvat med skoluppgifter är inget nytt för Lovisa, som framhäver att kärleken till gymnastiken är hennes största motivation.
– Jag lägger mycket kraft på träningen, och när tävlingarna väl går av stapeln gör jag mitt bästa. Jag känner att den fina sammanhållning som vi har inom gruppen, där många av mina allra bästa vänner också tränar, är avgörande för att vi ska lyckas tillsammans.

En fantastisk chans
Lovisa Estberg började med gymnastik redan som femåring. Efter tio års träning är hon en av Sveriges bästa gymnaster och med det kommer också det stora ansvaret att representera Sverige vid sidan av världens främsta gymnastiknationer.
– Som jag ser det så har vi en fantastisk chans som vi måste ta tillvara på. För mig handlar det om att alltid göra mitt bästa och samtidigt försöker jag motivera mina träningskamrater. Vi har fått uppleva så mycket tillsammans och det känns som att vi är en stor familj. Det innebär också en trygghet när vi reser så mycket som vi gör, menar Lovisa.
Till hösten börjar Lovisa första året på gymnasiet där hon valt Sam-beteendevetenskap med idrottsinriktning. Redan nu är hon fast besluten om att läsa vidare på högskolenivå med någon form av anknytning till människor och beteendevetenskap.