Tor 26 maj / År 40 / Nr 1 2022

Stark tillväxt för näringslivet i Olofström

Det går bra för företagen i Olofströms kommun. Under 2012 har det resulterat i flera fina utmärkelser, däribland Synas pris för bästa tillväxt samt utmärkelsen årets företagarkommun i Blekinge län av Företagarna och UC.

Kreditupplysningsföretaget Syna kartlägger varje år samtliga svenska aktiebolags senast tillgängliga bokslut för att utse vinnarna av priset Bästa Tillväxt. Tack vare sin starka tillväxt placerade företagen i Olofström kommunen på första plats i Blekinge i 2012 års tillväxtindex.
– En stor del av våra företag är verksamma inom tillverkningsindustrin och har gått framåt av tre anledningar: de tillverkar bra produkter, de har välutbildad personal och är duktiga på att sälja. Många företag har också breddat sig mot andra branscher, vilket är en orsak till att vi ser en tillväxt i Olofström, säger Kjell Persson, näringslivschef i Olofströms kommun.
De aktuella företagen återfinns inom en rad olika branscher, allt från industri till vård och turism. Tre-D Mekaniska i Vilshult är ett av företagen som nyligen tilldelades diplomet för Bästa Tillväxt 2012 för att de är med och bidrar till ökad tillväxt i Olofströms kommun genom ökad omsättning, fler anställda och större vinst under förra året.
– Det är ingen speciell överraskning för mig att Olofström ligger i framkanten. Industrins vagga i Blekinge är ju i Olofström. Vi på Tre-D Mekaniska ser också mycket positivt på framtiden och har många intressanta projekt på gång under 2013, säger Nils-Göran Johannisson, en av delägarna i Tre-D Mekaniska.

Med plats för företag och människor att växa
Olofströms kommun arbetar aktivt för att underlätta för etableringar och nystart av företag bland annat genom korta beslutsvägar och en smidig bygglovshantering. I kommunen finns runt 75 000 kvm planerad industrimark till försäljning.
– Oavsett om du funderar på att starta företag eller redan driver företag och vill etablera dig på ytterligare en ort är Olofström ett bra val. Vi har ett strategiskt bra läge i södra Sverige med närhet till flyg, hamnar, tåg, högskolor och kontinenten, säger Iréne Robertsson, kommunchef i Olofströms kommun.
– För privatpersoner erbjuder vi dessutom fina boendemiljöer, en väl utbyggd service och ett rikt kultur- och föreningsliv. Vi blev nyligen utnämnda till Årets Kulturkommun 2013 av fackförbundet Vision i konkurrens med städer som Lund och Umeå. I motiveringen nämndes bland annat vår stora satsning på barn- och ungdomskultur, något som stämmer väl överens med ett av våra övergripande mål, Barnen i centrum.