Fre 14 jun / År 42 / Nr 1 2024

Starkt intresse för hockeygolfen

Över en halv miljon kronor. Så mycket pengar har NHL-stjärnan Nicklas Bäckström varit med och delat ut till olika välgörenhetsändamål under de senaste fyra åren. Tack vare den årliga välgörenhetsgolfen, även kallad hockeygolfen, som Bäckström anordnar tillsammans med Mats Bengtsson och Ove Molin har exempelvis barnsjukhuset i Gävle gynnats med drygt en kvarts miljon kronor.

Hockeygolfen anordnas i början av juni och bygger på ett gediget engagemang från sponsorer, både företag och organisationer, som vill vara med och göra skillnad. Överskottet delas ut till förmån för olika välgörenhetsändamål i Gästrikland genom stiftelsen Gefle sports and future foundation.
– Det är fantastiskt att se hur alla engagerar sig i evenemanget, från hockeykollegor till sponsorer inom näringslivet. För mig handlar det om att få ge något tillbaka till samhället, säger Nicklas Bäckström, som är väl medveten om vilken tur han haft som får leva sin dröm som hockeyspelare i NHL.

Överträffar alla förväntningar
Hockeygolfen är ett inspirerande evenemang som enligt Bäckström överträffat alla förväntningar, både när det gäller antalet deltagare och intresse från sponsorer. Under tidigare år har bland andra Peter Forsberg, Erik Karlsson och Henrik Zetterberg medverkat tillsammans med många andra hockeystjärnor. Andra sporter är naturligtvis också välkomna även om arrangemanget generellt går under namnet hockeygolfen.
– Vi räknar med ett 100-tal deltagare i år och det känns oerhört positivt med tanke på att vi började med ett 40-tal. Det är tydligt att väldigt många uppskattar det vi gör och vill vara en del av något bra, fortsätter Nicklas Bäckström, som själv är golfintresserad och gärna spelar under somrarna i Sverige.

Sponsrar nya talanger
Vart pengarna ska gå efter årets evenemang är ännu inte helt fastställt, men barnsjukhuset i Gävle kommer liksom tidigare år att få en betydande del. Sedan starten av välgörenhetsgolfen har barnsjukhuset fått ungefär 150 000 kronor per år.
Utöver donationerna sponsrar Gefle sports and future foundation även ett par yngre idrottsförmågor varje år, antingen inom hockey eller golf. I dialog med lärare och tränare väljs ett par lämpliga kandidater ut som får hjälp att nå sin dröm med uppbackning från några av Sveriges främsta idrottsprofiler.
– Även här förlitar vi oss på våra sponsorer inom näringslivet. De har samma ambition som vi har inom Gefle sports and future foundation, nämligen att bidra till en långsiktig hållbarhet genom att stötta barn och ungdomar. Det är det mest givande man kan göra, och vi kommer att fortsätta i samma spår framöver, lovar Nicklas Bäckström.