Lör 20 jul / År 42 / Nr 3 2024

Startskottet för vidare expansion inom Schenker Logistics

DB Schenkers division Contract Logistics, som omfattar bolaget Schenker Logistics AB, storsatsar med uppstart av nytt logistikcenter i Danmark. Det är en viktig milstolpe för Schenker Logistics, som erbjuder en bred portfölj av tjänster för kunder inom allt från e-handel till tillverkande industri.

Nu får den svenska verksamheten inom Contract Logistics uppbackning av en dansk systerverksamhet. De nuvarande svenska naven inom Schenker Logistics, det vill säga Göteborg, Jönköping, Nässjö och Stockholm, får sällskap av ett danskt nav i Kolding.
– Etableringen i Danmark är startskottet på vår planerade expansion och tillväxtresa. Verksamheten omfattar både egen lagerverksamhet samt logistiktjänster in-house hos kund. Det känns mycket positivt att vara en del av den här utvecklingen, säger Håkan Nydén, Vice President & Head of Contract Logistics med ansvar för divisionen Contract Logistics i Sverige, Danmark och Island.

Allt större inslag av automation i verksamheten
Schenker Logistics ligger långt framme när det gäller automation och var tidigt ute med att implementera standardiserade automationslösningar som flera kunder kan dela på. Idag är plockautomation ett erbjudande i tjänsteutbudet och en naturlig del i många logistiklösningar. Schenker Logistics är övertygade om att detta kommer att öka i omfattning i logistiklösningar framåt, en förändring som redan startat starkt pådriven av höga krav på hanteringstider samt en allt mer utmanande marknad för arbetskraft.
– Automation kommer inte att vara optimalt för alla flöden, men när det handlar om stora plockintensiva volymer och många unika artiklar som ska hanteras och distribueras så kommer moderna automationslösningar att vara avgörande. Inom det här området har Schenker Logistics redan flerårig erfarenhet och ligger långt fram, menar Håkan Nydén.

– Det är också viktigt att poängtera att automation i sig inte är någon universallösning för att effektivisera sin logistik. För det första gäller det att endast automatisera den eller de delar som passar för automation och hitta effektiva processer att kombinera olika plockzoner och för det andra handlar det om att alltid sträva efter att bli lite bättre. Nyckeln är systematiskt och kontinuerligt förbättringsarbete vilket är en del av vårt arbetssätt och kultur inom hela divisionen Contract Logistics, säger Håkan Nydén.

Del av en global koncern
Att vara en del av den globala koncernen DB Schenker är naturligtvis en fördel när man ska etablera nya enheter. Många kunder värdesätter möjligheten att kunna ha en global eller regional partner som sköter helheten kring logistik, och som har likartade arbetssätt och samma värderingar oavsett var man befinner sig.
– DB Schenker har bland mycket annat ett väldigt starkt transportnät etablerat i hela Europa. I Sverige och Norden har vi även våra egna paketprodukter. Med en e-handel som växer kraftigt kan vi tillsammans erbjuda såväl lager- som distributionslösningar för både B2B och B2C. Det är en stor fördel för oss och inte minst för våra kunder, förklarar Håkan Nydén.