Tor 23 maj / År 42 / Nr 1 2024

Statsminister Fredrik Reinfeldt kraftsamlar inför Almedalsveckan

Statsminister Fredrik Reinfeldt förbereder sig inför medverkan i Almedalen den 30 juni – 7 juli. Mitt i veckan håller statsministern ett av årets viktigaste tal för en mycket stor publik. Intresset för Almedalsveckan fortsätter att öka och det är högst troligt att ökningen landar på mellan 10 och 15 procent jämfört med 2012.

Almedalsveckan är en av årets politiska höjdpunkter. Alltsedan Olof Palme talade från ett lastbilsflak vid kruttornet i Almedalen 1968 har människor vallfärdat till Gotland för att få träffa svenska politiker, nätverka och utbyta idéer. Almedalsveckan har vuxit som evenemang i 45 år, med resultatet att det idag hör till ett av de mest välbesökta politiska arrangemangen i norra Europa.

Ett av årets största tal
I den höga konkurrensen är kvalitetsnivån en avgörande faktor tillsammans med frågans aktualitet, årets Almedalsvecka kommer att ha cirka 2000 olika evenemang och närmare 1000 arrangörer. Det gäller att göra sin röst hörd, att skapa mervärden och göra ett avtryck hos åhörarna. På frågan om vad Almedalsveckan betyder idag svarar Fredrik Reinfeldt:
– Jag tror att den uppskattas av många, det är en möjlighet att träffa nya människor, ta del av intressanta seminarier och lyssna på talen. För mig kretsar det framförallt kring mitt tal och förberedelserna inför det. Det är ett av de större tal jag håller under året och det är en stor publik.

Tror att valet märks i Almedalen
Statsministern väntar sig ett ökat intresse för Almedalsveckan i år, inte minst med tanke på valet nästa år.
– Vi är ett år från valet och jag väntar mig att det kommer att märkas i Almedalen. Jag tror intresset kommer att vara större och att temperaturen höjs. Jag väntar mig inte minst besked från oppositionen om hur de tänker gå till val tillsammans och med vilka förslag.
Reinfeldt brukar i sina tal återkomma till de resor han gör i Sverige och de samtal han då för med människor i hela landet.
– Under våren besöker jag små och stora företag för att höra hur de ser på framtiden, konjunkturläget och vilka utmaningar de har, så det kan vara en fingervisning om vad jag kommer att prata om.

Nya Moderaterna och det nya Sverige
Många är intresserade av att redan nu få reda på vilka nyckelfrågor som Nya Moderaterna kommer att fokusera på under Almedalsveckan.
– Moderaterna kommer att visa hur inte bara vi som parti har förändrats, utan även på hur Sverige förändras och utvecklats. Hur kan vi ytterligare uppmuntra jobbskapande över hela Sverige? Hur ska vi ta större ansvar för välfärden? Inom vilka framtidsbranscher finns de nya jobben? Detta är exempel på viktiga frågor som vi ställer oss nu. Almedalsveckan är ett tillfälle för oss att berätta om Moderaternas lösningar för fler jobb och om hur vi tar ansvar för ordning och reda i offentliga finanser. Det är också ett viktigt tillfälle att föra fram Alliansens gemensamma ambition att genom vårt samarbete fortsätta ta ansvar för Sverige. Alternativet är fyra partier i opposition, som inte vill samarbeta med varandra, avslutar Fredrik Reinfeldt.

Maria Lind