Tor 25 jul / År 42 / Nr 3 2024

Stockholm Skavsta flygplats återupptar tillväxtplaner

Stockholm Skavsta flygplats står för en betydande del av Stockholmsregionens flygkapacitet. Med cirka 2,3 miljoner passagerare under 2019 kunde flygplatsen visa en positiv utveckling som sannolikt skulle ha fortsatt under normala omständigheter. När läget i omvärlden börjar stabiliseras kan Stockholm Skavsta flygplats återuppta sina tillväxtplaner.

Nu när resebranschen påbörjat sin återhämtning spelar flygplatser i strategiska lägen som Stockholm Skavsta en mycket viktig roll. På flygplatsens område arbetar ungefär 1200 personer, dels flygplatspersonal men de flesta är verksamma i en mängd olika roller på de företag som verkar på flygplatsen. Och det finns plats för fler företag att etablera sig och växa i direkt anslutning till Stockholm Skavsta flygplats.

Tillför stort kapacitetstillskott
Tack vare ett stort utbud av lågprisalternativ är Stockholm Skavsta ett bra komplement till större flygplatser i regioner. Vid Stockholm Skavsta finns ingen inrikestrafik, som istället erbjuds i stor omfattning på både Arlanda och Bromma flygplatser.
– Vi har på Stockholm Skavsta flygplats ett brett utbud av olika produkter som attraherar en väldigt bred målgrupp. Vi har haft en stark utveckling under flera år och flygplatsen ger ett stort kapacitetstillskott som är viktigt för hela Stockholmsregionen, speciellt med tanke på trenden med växande arbetsmarknadsregioner, säger Mats Rodgerson, kommersiell direktör på Stockholm Skavsta flygplats.
Fenomenet växande arbetsmarknadsregioner omfattar inte enbart Sverige, utan blir allt mer en internationell företeelse. Att snabbt kunna ta sig till och från europeiska hubbar är då en förutsättning.

En modell som attraherar flygbolagen
Stockholm Skavsta flygplats är dessutom så mycket mer än ett komplement. Som mindre flygplats har Stockholm Skavsta möjligheten att vara mer flexibel. Som exempel kan ett flygplan anlända, lasta av och på passagerare samt avgå på drygt 30 minuter. Det är en mycket effektiv operation och en modell som attraherar flygbolagen.
– Vi konkurrerar med enkelhet. I vår region är Stockholm Skavsta det enda alternativet när vi talar om flexibilitet och förmågan att agera snabbt. Från det att resenärerna har parkerat sin bil på parkeringen alldeles utanför flygplatsen kan de vara vid sin gate på mindre än 20 minuter. Så effektiv är vår incheckning och säkerhetskontroll, förklarar Mats Rodgerson.
Allt fler eftertraktar enkelhet och smidig hantering. Då är Stockholm Skavsta flygplats det rätta valet. Framtidsplanerna stavas tillväxt ur ett långsiktigt perspektiv, med högre passagerarkapacitet och fler företag verksamma i anslutning till flygplatsen. Tillväxtarbetet återupptas successivt under sensommaren och hösten 2020.