Sön 10 dec / År 41 / Nr 5 2023

Stora karriärsmöjligheter för alla som vill möta människor

Rönnowska skolan i Helsingborg har gjort sig ett namn som den självklara vägen till jobb. Med ett stort utbud av yrkesutbildningar som tillsammans omfattar minst 80 olika yrkesutgångar kan skolan verkligen hålla vad den lovar på den punkten. Rönnowska skolan utgör också en viktig samarbetspartner i regionala företags rekryteringsarbete.

Det är stor variation på yrkesutbildningar på Rönnowska skolan – troligtvis störst i nordvästra Skåne. Här möts blivande köksmästare, bagare, florister, elektriker och bilmekaniker, för att bara ge en handfull exempel. Listan kan göras betydligt längre, och om man dessutom lägger till det särpräglande entreprenörskapet som genomsyrar alla utbildningar så tycks möjligheterna oändliga. Och det med all rätta – gymnasieskolan formar ju våra framtida ledare, entreprenörer och samhällsbyggare.

För alla som vill arbeta med människor
På Rönnowska skolan finns en lång tradition av att utbilda kockar och annan kökspersonal. Skolan har till och med en egen restaurang som eleverna får utveckla sina kulinariska drömmar i. Skolan är också känd för sitt breda utbud inom bygg- och anläggning.
Ett program som inte fått lika mycket uppmärksamhet är Hotell- och turismprogrammet, trots att det är unikt i sitt slag med många spännande samarbeten med branschen. Helene Ahlm, som ansvarar för programmet, framhåller att det är det självklara valet för alla som vill arbeta med och för människor, i en ytterst spännande och stimulerande bransch som ständigt växer och utvecklas.
– Turistbranschen är den snabbast växande i Sverige och det finns oerhört många olika yrkesroller att välja mellan inom branschen. Oavsett inriktning så vet vi av erfarenhet att det är en gymnasieutbildning där man garanterat får jobb efter sina studier. Det borde vara ett tydligt argument för fler att välja den, anser Helene.
Besöksnäringen öppnar möjligheter speciellt för ungdomar att få jobb. Många får sitt första jobb inom något servicerelaterat yrke kopplat till hotell- och turism, och det tycker Helene att man borde ta fasta på och aktivt marknadsföra bland grundskoleelever som står inför sitt gymnasieval.

Alla dörrar står öppna
Det är ingen överdrift att säga att den som väljer hotell- och turismprogrammet verkligen har alla möjligheter att skapa en fantastisk karriär. Alla dörrar står öppna – och det innefattar inte bara arbete i Sverige.
– Svenska ungdomar är eftertraktade utomlands, bekräftar Helene Ahlm. De anses vara specifikt serviceinriktade och är dessutom ofta väldigt språkbegåvade – så nog finns alla möjligheter för den som vill upptäcka världen också.
Rönnowska skolan har utvecklat starka samarbeten med olika aktörer inom hotell- och turismbranschen. Eleverna har minst 15 veckor APL, arbetsplatsförlagt lärande. Det ger branschkontakter som är mycket värdefulla senare i livet. Att alla elever som vill har sommarjobb varje år visar också att de är eftertraktade inom branschen, menar Helene.
– Det är helt klart en utbildning som ger lite mer, säger hon med eftertryck. För det första får man en gedigen teoretisk utbildning, som också kan vara studieförberedande om man vill det. För det andra får man möjligheten att upptäcka nya spännande platser och nya sätt att arbeta, och för det tredje får man oumbärliga kontakter med olika arbetsgivare på köpet.
Att Rönnowska skolan är lite som en inkörsport till arbetsmarknaden är tydligt när man är medveten om vad som erbjuds.