Mån 25 sep / År 41 / Nr 3 2023

Stororder ger enorm tillväxtpotential

Efter att ha kammat hem Sveriges hittills största upphandling av talat utrymningslarm ser det småländska familjeföretaget SAC Nordic mycket ljust på framtiden. Under kommande femårsperiod ska samtliga av Swedavias flygplatser utrustas med ett av marknadens mest moderna utrymningslarmsystem. Enligt Andreas Frick, vd SAC Nordic AB, är affären lika stor som den svenska marknadens totala omsättning när det gäller just talat utrymningslarm.

Efter det internationellt uppmärksammade storprojektet Mall of Scandinavia, där SAC Nordic bland annat installerat drygt 6000 högtalare i omkring 250 butiker, går man vidare till Stockholm Arlanda Airport.
– I samarbete med Bravida Säkerhet ska vi leverera och installera kompletta säkerhetssystem i form av talat utrymningslarm till Swedavias tio flygplatser från norr till söder, först till Göteborg Landvetter och därefter Stockholm Arlanda samt Bromma Stockholm Airport. Det här känns stort, säger Andreas Frick.

Glömmer inte sina rötter
Sedan 1998, samma år som ett antal nya och mer omfattande brandregler infördes i Sverige, säljer SAC Nordic kompletta säkerhetsanläggningar inklusive driftsättning. Mycket monteras direkt på plats, men det mesta monteras i den egna verkstaden i Lagan i Småland.
Talat utrymningslarm fungerar så att istället för ringklockor vid brand, går det ut ett meddelande i högtalarna på minst två olika språk. I samband med den stora affären med Swedavia kommer personalstyrkan att utökas, då man även räknar med tillväxt bland övriga kundgrupper.
– Även om företaget växer med riktigt stora projekt nu så kommer vi aldrig att glömma var vi började. Då var det framförallt de mindre anläggningarna som dominerade och det var så vi lyckades bygga upp ett starkt varumärke. Vi kommer att fortsätta arbeta med små- och medelstora system, den här typen av projekt är lika viktiga för oss idag som de var då vi startade verksamheten för drygt 15 år sedan, säger Andreas bestämt.

Utrymme för utveckling
Andreas är själv tekniker i grunden men erkänner att det inte blir så mycket installationsarbete för egen del. Eftersom det pågår en omfattande organisationsförändring efter det tidigare generationsskiftet i företaget är det mycket annat som måste gå före.
– De förändringar som redan gjorts omfattar bland annat tillsättning av linjechefer som frigör tid för mig som jag kan använda för att planera kommande projekt. Det är mycket tack vare den utvecklingen som vi har kunnat axla projekt av Swedavias omfattning.
Försäljningschef Daniel Karlman började som tekniker för sju år sedan och avancerade snabbt till offerter och support. Han bekräftar att SAC Nordic är ett företag som verkligen satsar på sin personal och erbjuder utrymme för utveckling.
– Att lyssna på personalen är lika viktigt som att lyssna på kunderna. Det är en del av klimatet här på SAC Nordic i min mening, säger Daniel, som precis som Andreas känner en enorm optimism inför framtiden.

Stort samhällsansvar
De produkter och lösningar som SAC Nordic levererar och driftsätter kan göra enorm skillnad. I vissa situationer kan de till och med utgöra skillnaden mellan liv och död. Att bidra till ökad säkerhet är en del av företagets särpräglade samhällsansvar.
– Att bidra till social hållbarhet har alltid varit en del av vår värdering, betonar Andreas. Grundaren av företaget, Bengt Ivar Johansson, lägger fortfarande mycket av sin tid utomlands exempelvis i Ryssland för att bidra till tillväxt genom att hjälpa unga entreprenörer komma vidare med sina idéer.
– Det har hänt oerhört mycket framförallt under de senaste tio åren, då SAC Nordic har gått från tre till 25 anställda bland annat. Att växa för att bli stora är inte ett självändamål i sig, vi ska ha en sund tillväxt men vi kommer aldrig att förlora fokus på småskalighet och personligheten i varje projekt. Det ställs nya krav på oss idag då vi numera är marknadsledande inom vår nisch, inflikar Daniel Karlman som avslutning.