Sön 21 jul / År 42 / Nr 3 2024

Större del av värdekedjan för Baosteel Tailored Blanks

Verkstadsföretaget Baosteel Tailored Blanks gör omfattande investeringar för att vidareutveckla verksamheten i Olofström. I samband med ägarbytet som inträffade under våren 2019 valde man att växla upp kundfokus och förstärka erbjudandet av totallösningar inom lasersvetsad plåt.

De lasersvetsade plåtämnen som tillverkas i fabriken i Olofström används i karosstillverkning för bland annat personbilar. Faktum är att företaget bildades på initiativ från Volvo, eftersom man ville ha tillverkning av lasersvetsade plåtämnen inom samma geografiska område som själva karosstillverkningen. Material från Baosteel Tailored Blanks används idag i samtliga av Volvos personbilsmodeller.

Fokus på totallösningar
I samband med att Baosteel blev nya ägare av fabriken i Olofström fick man ett tydligare fokus på totallösningar. Det handlar om att ta en större del av värdekedjan och utföra fler moment för samma kund. Idag är Baosteel Tailored Blanks värdekedja helt integrerad med kundens.
– Fördelen med att integrera våra produkter i fordonstillverkarens värdekedja är bland annat bättre krocksäkerhet genom att materialet har hög slitstyrka och robusthet. Det kombineras samtidigt med låg vikt vilket i sin tur ger stora hållbarhetsfördelar, förklarar Baosteel Tailored Blanks vd Mario Padovani, som också belyser den ekonomiska aspekten med lägre vikt och minskad materialanvändning.

Hållbarhet kräver mer än låg vikt
Volvo har tuffa krav gällande hållbarhet. Utvecklingen stavas minskade koldioxidutsläpp och det måste alla underleverantörer också skriva under på. För Baosteel Tailored Blanks innebär det utveckling av lättviktslösningar som blir allt mer raffinerade.
– Vi arbetar för att uppnå lägre vikt, men samtidigt uppnå högre säkerhet och robusthet. Ekvationen låter omöjlig, men faktum är att vi lyckats skapa precis det som de moderna fordonstillverkarna efterfrågar, understryker Mario Padovani, som även berättar att Baosteel Tailored Blanks levererar till Volvo Lastvagnar i Umeå samt till Scania i Oskarshamn.
Att spara in på miljön innefattar som Mario Padovani poängterar inte bara att pressa ner vikten på produkterna, utan att se över hela värdekedjan inklusive transport av både råvaror och färdigt material. Därför skickas all tillverkning till Umeå via tågtransporter.

Kompetensförsörjningen då?
Företagen inom Techtank, där även Baosteel Tailored Blanks ingår, räknar med att nå nya marknader tack vare en rad satsningar som görs nu.
Via Techtank kan man även få stöd gällande kompetensförsörjning, och detta är ett högaktuellt område för Baosteel Tailored Blanks liksom för verkstadsindustrin generellt.
– Vi ser ett behov av att öka samverkansgraden för att få fler ungdomar intresserade av verkstad och teknik, det kan vara vår största utmaning för framtiden, funderar Mario Padovani. Även om Baosteel Tailored Blanks är en stabil och utvecklande arbetsgivare så måste det finnas ett grundläggande intresse där fler unga söker sig till teknikorienterade utbildningar.