Flera av Sveriges absolut största byggprojekt har fått sina dörrar, fönster, specialinredningar och andra snickerier levererade från något eller några av medlemsföretagen inom Skellefteå snickericentral, SSC. Det är med ett gott rykte och fina referenser som SSC rustar för framtiden och möter 2019.
Dagens SSC omfattar sju fabriker i norra Sverige som tack vare sitt samarbete och möjligheter att dela resurser kan ta sig an mycket stora uppdrag på både nationell och internationell basis.
Det finns många framstående exempel som talar för att SCC kan leverera – såsom Nya Karolinska i Solna, Urban Escape Stockholm samt Linnéuniversitetet. Men SSC är mycket mer än en underleverantör i stora byggprojekt. SSC besitter kunskap som bidrar till att ställa om i en konservativ bransch, där fokus på mer hållbart blir en ren strategi för överlevnad och där SSC kan visa vägen med fokus på hållbara material och arbetssätt.
Kungabesök skapar intresse
Att trä är hållbart för framtiden är ett starkt argument för SSC:s medlemmars tillverkning. Den pågående FSC-märkningen i de sju fabrikerna tar det hela ett steg längre. Utöver det starka miljöarbetet vill man från SSC även visa att man värnar om det lokala och kan möta kunden på hemmaplan – varpå lokala samarbeten kommer att prioriteras mer och lyftas fram under kommande år.
– Vi är erkänt bra på träbyggnation i Skellefteå och det har bland annat uppmärksammats i lokaltidningen i samband med att H.M. Konung Carl XVI Gustaf besökte staden i september i år. Under besöket fick ett antal representanter för träbyggnad i Skellefteå företräda stadens kompetens och utbud inom området, och Kungen fick möjlighet att besöka flera spännande träbyggnationer på plats, berättar Dan Magnusson, vd på SSC, som också medverkade under kungabesöket i Skellefteå.
SSC kommer att synas mer
Att Sveriges Kung visat intresse för Skellefteå ger positiva vibbar för staden och inspirerar naturligtvis till ett fortsatt bra arbete inom träbyggnad. Dan Magnusson sitter själv med som ordförande i Stiftelsen Träenheten, där man söker utveckla träteknik med hjälp av forskning och andra lokala insatser.
– Sverige och speciellt Skellefteå har ett fantastiskt fint arv inom träindustrin och det ska vi förvalta för framtiden. Det ska synas i allt vi gör inom SSC – från vår medverkan i kompetensutvecklingsinsatser till våra löpande projekt och våra investeringar i fabrikerna, säger Dan Magnusson.
SSC kommer bland annat att synas på höjden då man levererar dörrar till världens högsta trähus som i skrivande stund uppförs i Norge. Samtidigt fortgår arbetet på hemmaplan med nya samarbeten och ännu starkare fokus på god arbetsmiljö i fabrikerna.
Att locka ny kompetens till branschen innebär att man bland annat måste marknadsföra träindustrin som en attraktiv bransch att jobba inom, med spännande projekt som har stor betydelse för samhällsutvecklingen. Det ska SSC lyfta mer framöver.