Tor 23 maj / År 42 / Nr 1 2024

Storslagen resa för Norrköpings största hotell

Med utsikt över Motala Ström ligger Elite Grand Hotel på promenadavstånd från Norrköpings Centralstation. Beläget i ett område som är perfekt för företagsetablering med närhet till service- och mötesverksamhet. Här finns många anrika och vackra byggnader från sent 1800-tal – tidigt 1900-tal som vittnar om Norrköpings starka industriarv som fortfarande förvaltas i området genom upplevelser med historisk anknytning.

De senaste femton åren har förändrat och omformat Norrköping. Det händer mycket i staden som utvecklats från att vara en renodlad industriort till en livfull mötesplats för allehanda kulturevenemang. En stor del av förändringsarbetet har skett i anslutning till det gamla industriområdet vid Motala Ström, där bland annat Norrköpings konsert- och kongressanläggning Louis de Geer finns.
Elite Grand Hotel ligger alldeles intill Motala ström, vid Tyska Torget med utsikt över vattnet. Härifrån är det bara ett par minuter till kongressanläggningen och ett antal andra sevärdheter samt shopping.

Marknadsför Norrköping
Elite Grand Hotel arbetar kontinuerligt med att marknadsföra orten för att locka fler besökare. Norrköpings besökare kommer till staden antingen i affärer eller som fritidsresenärer och i det senare fallet är det Kolmårdens Djurpark som är det främsta besöksmålet.
– En av våra främsta ambitioner är att få våra besökare att stanna kvar och uppleva det som finns här i Norrköping och då fokuserar vi på upplevelser som finns nära till hands här i staden, förklarar hotelldirektör Anne-Lie Boman.
Norrköping har mycket att erbjuda, här finns förutom ett rikt industriellt kulturarv med museer och utställningar även möjligheter för naturupplevelser med havsbad och fantastiska fiskelägen i Motala Ström. Är man nyfiken och teknikintresserad är ett besök på Visualiseringscentret C ett måste.
– Det finns många anledningar till att stanna kvar en eller ett par dagar extra i Norrköping, konstaterar Anne-Lie.
Elite Grand Hotel erbjuder egna upplevelser bland annat med en av stadens finaste uteserveringar tack vare det fantastiska läget intill vattnet. På hotellet finns spa, pub och restaurangverksamhet – med andra ord ett komplett utbud både för affärs- och fritidsgäster.

Elite Grand Hotels resa
Elite Grand Hotel har etablerats i en mycket ståtlig byggnad från tidigt 1900-tal. Fastigheten byggdes med anledning av världsutställningen, som anordnades i Norrköping 1906. Fram till 1946 hette hotellet Göta Hotell och hade då ett 50-tal rum samt en del andra verksamheter under samma tak. Fram till slutet av 1960-talet drevs hotellet i ungefär samma anda innan det stängdes.
Under något decennium förföll den anrika fastigheten trots sitt uppenbarliga värde – inte minst som kulturminne och arv. Istället för att riva hela byggnaden beslutade den nya ägaren Citadellet att satsa på renovering och restaurering för att kunna slå upp portarna igen 1982, då med hela 205 rum samt stor konferens och festverksamhet. Det var ett klokt beslut, idag är Elite Grand Hotel en viktig mötesplats för staden och regionen.

Ett levande hotell med bred verksamhet
Nuvarande vd och ägare Bicky Chakraborty köpte hotellet 1986. I skrivande stund genomförs en stor renovering där 147 badrum och 75 hotellrum ska renoveras, liksom ett antal allmänna ytor. Det görs för att möta en större efterfrågan som till stor del bottnar i Norrköpings ökade attraktionskraft som besöks- och evenemangsstad.
– Vi har mycket spännande att se fram emot under 2015, bland annat planerar vi för en oktoberfest som vår tyska Food & Beverage manager har skapat förutsättningar för. Innan det så ska vi öppna vår populära uteservering och sist men inte minst ser vi fram emot Kolmårdens Djurparks nya satsning ”Bamses värld”. Dessutom har vi redan börjat få in bokningar till årets julbord. I fjol hade vi ”all time high” för både det traditionella julbordet och julshowen som även i år kommer att ledas av Lotta Källström. Att stjärnkocken Melker Andersson för andra året i rad komponerade julbordet var troligtvis en starkt bidragande faktor till att det blev så populärt och vi hoppas givetvis på ett liknande utfall även i år, säger Anne-Lie Boman som avslutning.