Tor 20 jun / År 42 / Nr 3 2024

Störst på uthyrning av byggmaskiner och flyttbara lokaler

Cramo hyr ut maskiner, utrustning och flyttbara lokaler till främst byggnads- och anläggningsbranschen.
I Jämtland och Härjedalen har företaget depåer i Östersund, Vemdalen och Järpen.
– Vi har en hög kunskap och det bredaste sortimentet på marknaden, säger Nicklas Werner, ansvarig säljare på Cramo i Jämtland/Härjedalen.

Med över 400 depåer totalt och verksamhet i 15 länder är Cramo en av Europas största uthyrningsföretag. Cramo gör stora investeringar i ny utrustning varje år och erbjuder ett stort antal tjänster för att kunna tillmötesgå sina kunder på bästa möjliga sätt.
Cramo har åtta anställda i Östersund och fyra i respektive Vemdalen och Järpen.
– Vi är det enda uthyrningsföretaget i Jämtland och Härjedalen som har tre depåer och vi omsätter ungefär 50 miljoner kronor på dessa depåer, berättar Nicklas Werner.
Cramo hyr ut allt från boende- och kontorsbodar till borrmaskiner, traktorer och grävmaskiner. Verksamheten omfattar såväl korttidsuthyrning av enstaka maskiner som totalåtagande i större projekt.

Stor rörlighet
– Detta är ett län där byggare rör på sig väldigt mycket. Ena dagen kanske de bygger i Östersund och nästa dag i Åre. Vi kan serva våra kunder var de än finns i länet, säger Nicklas Werner.
Det största projektet just nu för Cramo i Östersund är bygget av en ny idrottsarena. Anläggningen byggs av Peab som Cramo har avtal med. Tvärs över gatan på Hagvägen i Östersund, där Cramo har sin depå, byggs ett ICA Kvantum-hus, där Cramo också är involverad.

Många små företag
Överlag följer Cramo med den rådande konjunkturen inom byggbranschen, men i Jämtland och Härjedalen finns inte så många stora företag.
– Vi har väldigt många små företag, fler en- och tvåmansfirmor än andra län i landet. Det är mycket bra kunder när det är lägre konjunktur och tuffare tider eftersom de alltid brukar ha fullt upp att göra. När det är turbulens på byggmarknaden är det en stor fördel att ha en bra bas med mindre och trygga kunder, säger Nicklas Werner.
Byggandet av vindkraft har ökat kraftigt i länet de senaste åren och Cramo har varit inblandad i många vindkraftsprojekt med uthyrning av boende- och kontorsmoduler och även maskiner.
– Inför framtiden vill vi växa och komma ännu närmare kunderna för att ge högsta service, säger Nicklas Werner avslutningsvis.